Kultura

Beogradska filharmonija izvodi Bahovu "Misu u ha-molu" 19. januara u Kolarcu

Pored internacionalnih solista sa orkestrom ponovo nastupa Češki filharmonijski hor iz Brna
Beogradska filharmonija izvodi Bahovu "Misu u ha-molu" 19. januara u Kolarcu© Milos Tesic/ATAImages

Beogradska filharmonija će sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvesti monumentalnu Bahovu "Misu u ha-molu" 19. januara od 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pored internacionalnih solista, kao što su sopran Vera Talerko, mecosopran Bet Tejlor, tenor Julijan Haberman i bas-bariton Zimon Robinson, sa orkestrom ponovo nastupa Češki filharmonijski hor iz Brna, navodi se u saopštenju.

Monumentalna "Misa u ha-molu" predstavlja sintezu Bahovog stvaralaštva i jedno od najznačajnijih vokalno-instrumentalnih dela celokupne barokne epohe, ističu iz Beogradske filharmonije.

"Zbog svoje grandioznosti, 100 minuta muzike ove Mise, nije bilo podesno ni za najsvečanije crkvene službe, a delo je integralno izvedeno prvi put 1859. godine, više od sto godina posle Bahove smrti", ističe se u saopštenju.

Za izvođenje Bahovog remek-dela, prema navodima Beogradske filharmonije, vlada veliko interesovanje. Ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, od 19 časova na blagajni Kolarčeve zadužbine.

image