Kultura

Predavanje "Putevima Svetog Save u Rusiju" u Ruskom domu

Predavanje obrađuje temu najranijih srpsko-ruskih kulturoloških, istorijskih i duhovnih veza koje sežu u doba Svetog Save, a biće iznete i važne istorijske činjenice kako su Savini potomci negovali i razvijali veze sa Rusijom
Predavanje "Putevima Svetog Save u Rusiju" u Ruskom domu© Руски дом у Београду

Povodom obeležavanja Savindana, Savez za srpsko-ruski društveni dijalog "KOS" i Ruski Dom održaće predavanje "Putevima Svetog Save u Rusiju" u Galeriji Ruskog doma u petak, 26. januara, sa početkom u 19 časova. 

Predavanje obrađuje temu najranijih srpsko-ruskih kulturoloških, istorijskih i duhovnih veza koje sežu u doba Svetog Save, a predavač će biti profesor ruskog jezika Ksenija Radojčić. 

U centru pažnje biće Nomokanon ili Krmčija Svetoga Save, čije se Moskovsko sinodalno izdanje iz 1787. čuva u bibliotečkom fondu Ruskog doma, a u kome se na poseban način prepliće nekoliko linija srpsko-ruskih veza.

Posetioci će čuti ne samo o istorijskom i duhovnom značaju Svetog Save, već će biti objašnjeno i kako je on uticao na ostali slovenski svet, pre svega na Rusiju.

Biće iznete i važne istorijske činjenice kako su Savini potomci negovali i razvijali veze sa Rusijom.

Predavanje će ulepšati kulturno-umetničkim program, na kome će nastupiti Hor Osme beogradske gimnazije, KUD "Radinac", trio "Večnost", Janje Bojović i Sofije Kulišova, koje će čitati izabrane stihove.

image