Kultura

Ruski pijanista, monah Avel 6. marta u MTS Dvorani: Veče klasike - od Baha do Morikonea

Avel je posle uspeha na internet platformama odlučio da krene na prvu koncertnu turneju
Ruski pijanista, monah Avel 6. marta u MTS Dvorani: Veče klasike - od Baha do MorikoneaGetty © George Marks / Stringer

Monah Avel, ruski pijanista, održaće svoj prvi koncert na velikoj sceni 6. marta u MTS Dvorani, saopštili su organizatori.

Avel, posle velikog uspeha koji je postigao izvođenjem muzičkih remek-dela na internet platformama, gde je stekao armiju obožavalaca i milionske preglede, odlučio je da započne svoju prvu koncertnu turneju.

Za samo 24 sata rasprodate su ulaznice za njegov nastup u Kamernoj sali Muzičkog doma u Moskvi krajem februara.

Monah Avel će na klaviru izvesti 22 najlepša dela klasične muzike od Baha preko Mocarta do Morikonea.

Njegova izvođenja na publiku deluju jednostavno magijski, božanski, jer on ljudima kroz muziku predaje svoju čistu dušu, navode organizatori i obećavaju beogradskoj publici da će "poznata remek-dela, koja ste do sada čuli nebrojeno puta, na ovom koncertu  doživeti potpuno drugačije".

"Muzika je sastavni deo našeg života. A dobra muzika može da nas inspiriše na najbolje, na uzvišene misli i dela. Mnogi ljudi ne mogu da vide svoj život bez muzike, a može se čak reći da im muzika pomaže da žive. Posebno klasična muzika, pre svega, nosi ogroman naboj pozitivnih emocija. Slušajucći remek-dela Baha, Mocarta, Betovena - kao da se uzdižemo iznad sveta smrtnika", rekao je Avel.

Monah Avel je rođen u Sankt Petersburgu gde je stekao osnovno muzičko obrazovanje u muzičkoj školi Rimski-Korsakov, a potom se usavršavao na Državnom Konzervatorijumu u rodnom gradu.

Posle studija je odlučio da se zamonaši u manastiru Dohijar na Svetoj gori, gde započinje svoj monaški život radeći najprostije i najteže fizičke poslove. 2018. godine prelazi u poznati manastir Valam, najvažnije mesto ruske duhovnosti, gde ostaje posvećen predstavljanju lepote božijeg sveta kroz muziku.

image