Kultura

Beogradska filharmonija svira delo preminulog Zorana Erića 2. februara u Kolarcu

Prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala je da se radi o velikom talentu
Beogradska filharmonija svira delo preminulog Zorana Erića 2. februara u Kolarcu© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Beogradska filharmonija se oprašta od dragog saradnika i kolege, kompozitora Zorana Erića, jednog od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora koji je preminuo 20. januara u Beogradu, piše u saopštenju Beogradske filharmonije, a u jubilarnoj sezoni orkestra, Filharmonija je vratila na program "Šest scena-komentara", kao delo je koje je obeležilo noviju istoriju orkestra i koje će biti izvedeno na koncertu 2. februara u Kolarcu.

Već je prva saradnja Beogradske filharmonije sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu.

Tada je filharmonija sa uspehom izvela njegovo prvo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar Iza sunčevih vrata, koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim letnjim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Međunarodnu promociju Erićevih dela, filharmonija je nastavila sa ostvarenjem "Kartun" (Cartoon ) u Moskvi 1995. godine, a naročito sa šest-scena komentara za tri violine i orkestar koje su izvedene na sedam koncerata švedske turneje 2006. godine.

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo Spisak br. 2.

image