Kultura

"Šest scena - komentara" na Kolarcu: Beogradska filharmonija odaje počast kompozitoru Zoranu Eriću

Prijateljica orkestra, violončelistkinja sa međunarodnom karijerom Maja Bogdanović, izvešće iste večeri i srpsku premijeru kompoziciji "Pleši" Britanke Ane Klajn
"Šest scena - komentara" na Kolarcu: Beogradska filharmonija odaje počast kompozitoru Zoranu Eriću© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Beogradska filharmonija odaće počast nedavno preminulom kompozitoru Zoranu Eriću (1950-2024) izvođenjem njegovih "Šest scena - komentara", pod palicom dirigenta Morica Gnana, 2. februara (20:00) u Kolarčevoj zadužbini.

"Tematski materijali od kojih se gradi ovo delo potiču iz opusa pozorišne muzike koje je Erić ranije komponovao za predstave 'Antigona' u Njujorku, 'Banović Strahinja', 'Karolina Nojber' i 'Proces'", navodi se u saopštenju.

Beogradska filharmonija je podsetila da je Erićevo delo obeležilo noviju istoriju njihovog orkestra, našavši se na repertoaru prve turneje po Švedskoj 2006. godine.

Kako je najavljeno, u ulozi solista su filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a prijateljica orkestra, violončelistkinja sa međunarodnom karijerom Maja Bogdanović izvešće iste večeri i srpsku premijeru kompoziciji "Pleši" Britanke Ane Klajn.

"Koncert kruniše jedno od omiljenih dela na repertoaru 'Život junaka' Riharda Štrausa. Raskošna simfonijska poema, ima šest delova koji muzički oslikavaju junaka, njegove neprijatelje, partnere, junaka u borbi i u miru, kao i junakovo povlačenje iz sveta i završetak", navodi se u saopštenju.

image