Kultura

Otvoren festival dokumentarnog filma "DOK 6" u Beogradu

Festival će trajati do nedelje, 4. februara, kada će biti dodeljene nagrade publike
Otvoren festival dokumentarnog filma "DOK 6" u Beogradu© Pixabay

Šesto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma "DOK #6" otvoreno je večeras u Mts Dvorani premijerom nemačkog filma "Anselm" Vima Vendersa u 3D tehnici.

U pitanju je portret Anselma Kifera, jednog od najvažnijih slikara i vajara našeg vremena.

Festival će trajati do nedelje, 4. februara, kada će biti dodeljene nagrade publike.

Istoričar umetnosti Nikola Šuica, ujedno i redovni profesor na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, rekao je pre projekcije da je antologijski nemački reditelj Vim Venders novim filmom "Anselm" priredio nastavak forme dokumentarizma, koji mu je bio pratilac od ranih dana stvaralaštva.

Šuica je podsetio na Vendersonove uspešne dugometražne dokumentarce, od muzičke priče "Buena Vista Social Club" (1999) do "Pina Bauš" (2011) o slavnoj koreografkinji, takođe realizovan u 3D tehnici.

Šuica je naglasio da je "Anselm", osim u 3D, snimljen u 6K rezoluciji, i zapitao se da li bi umetnik Anselm Kifer želeo ovakav film o sebi.

Umetnički direktor DOK-a Igor Toholj je na otvaranju festivala, izrazio nadu da će publika u velikom broju prisustvovati projekcijama tokom festivala.

"Nadam se da ćemo se viđati ova četiri dana u što većem broju. Kako dodeljujemo Nagrade publike, eto vi svojim prisustvom na projekcijama putem glasanja možete dati svoj doprinos za nagrade", objasnio je Toholj i dodao da DOK 6 nudi u selekciji 15 filmova u tri selekcije, od toga sedam u Takmičarskom programu.

DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma, a program čine selektovani naslovi koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Takmičarski program Enter Dok u kome učestvuju debitantski dugometražni dokumentarni filmovi, predstaviće sedam ostvarenja. U okviru ove selekcije biće dodeljene dve nagrade publike.

image