Kultura

Narodna biblioteka proslavila 192. rođendan: Na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa

Svečanost je obeležila dodela nagrade "Janko Šafarik" za ukupan doprinos bibliotekarstvu u Srbiji – upravniku Biblioteke Matice srpske Selimiru Raduloviću
Narodna biblioteka proslavila 192. rođendan: Na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Narodna biblioteka Srbije (NBS) jedna je od najuglednijih ustanova naše države i najznačajnijih u srpskom narodu, delila je sudbinu svog naroda, posebno u Drugom svetskom ratu, kada je spaljena u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941, a sve knjige koje se čuvaju u njoj zalog su našeg znanja i duhovnosti, istakao je pomoćnik ministara kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić na svečanosti obeležavanja 192. rođendana ove institucije.

"NBS je ustanova na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa", istakao je Jokić, te najavio da biblioteku u bliskoj budućnosti očekuje važan razvojni korak – podzemni blok s depoima na četiri nivoa.

Na rođendanskoj svečanosti upravnik NBS Vladimir Pištalo je rekao da se nacionalna biblioteka bavi knjigom, ali je i kulturni centar, te istakao njenu izdavačku delatnost, u okviru koje se objavljuju dela Vladana Desnice, Milorada Pavića i drugih, ali i podsetio na akciju "Sve srpske knjige pod jedim krovom" u okviru koje se rade digitalna i bibliofilska izdanja srpskih knjiga koje se nalaze u bibliotekama u Moskvi, Beču, Berlinu i drugim gradovima.

Svečanost je obeležila dodela nacionalne nagrade iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i kulture "Janko Šafarik" za ukupan doprinos bibliotekarstvu u Srbiji – upravniku Biblioteke Matice srpske Selimiru Raduloviću, koji je na toj funkciji od 2014. godine.

Radulović je, po rečima žirija, karijeru posvetio povezivanju biblioteka, a u svojoj ustanovi unapređivanju infrastrukture i ulaganju u izdavačku delatnost, uz priređivanje tematskih i drugih izložbi.

U okviru umetničkog programa besedio je književnik Milisav Savić, koji je podsetio na značajan doprinos srpskoj kulturi slovačkog naučnika i bibliotekara Šafarika (1814–1876), ali i upozorio da srpska književnost, usled skupe knjige i malih tiraža, opstojava zahvaljujući bibliotekama, preko kojih naslovi stižu i do najsiromašnijih čitalaca.

Program je upotpunio nastup Zemunskog kamernog orkestra, dok je u holu NBS u specijalnoj vitrini izloženo rukopisno "Ivićevo četvorojevanđelje" iz 16. veka, dar NBS-u povodom otvaranja nove zgrade na vračarskom platou 6. aprila 1973. godine.

image