Srbija i Balkan

Veliki projekat Udruženja "Fond dijaspora za maticu": Počinje sa radom Biblioteka srpske dijaspore

Takva biblioteka biće značajan prilog učvršćivanju i produbljivanju veza između matice i rasejanja i da će ojačati duh jedinstva među pripadnicima srpskog naroda, bez obzira gde žive, kaže direktor Udruženja i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović
Veliki projekat Udruženja "Fond dijaspora za maticu": Počinje sa radom Biblioteka srpske dijaspore© РТ Балкан/Невена Ергић

Udruženje "Fond dijaspora za maticu" je tokom druge polovine 2023. godine radilo na projektu "Osnivanje biblioteke srpske dijaspore sa sedištem u Beogradu", uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Zahvaljujući toj podršci, izrađena je digitalna interaktivna platforma (baza biblioteke za pohranjivanje i pretraživanje knjiga), a danas je u sedištu te organizacije zvanično i počeo rad jedne, nacionalne i kulturne institucije "Biblioteka srpske dijaspore".

Direktor Fonda dijaspora za maticu i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović kaže da je ideja o osnivanju Biblioteke srpske dijaspore potekla pre više godina, ali da su se okolnosti da se to realizuje stekle tek u ovoj jubilarnoj godini, kada su dobili podršku Ministarstva spoljnih poslova, odnosno direkcije za dijasporu i njenog direktora Arnoa Gujona. 

"Cilj nam je da na jednom mestu sakupimo sve što je napisano, bilo gde, o srpskoj dijaspori i da na tom istom mestu sakupimo sve što je dijaspora, u tom kreativnom smislu, postigla proteklih vekova. Dela o dijaspori i dela iz dijaspore su već prisutna u postojećim nacionalnim i državnim institucijama u Srbiji, ali ne na jednom mestu. Ne postoji jedna celovita dokumentacija, ni o delima ni o autorima", kaže Jovanović.

Kako dodaje, biblioteka je u celini zamišljena kao jedinstvena nacionalna i kulturna institucija, a cilj je da se u biblioteci nađe najveći broj, ako ne sva dela autora iz srpskog rasejanja, bilo kog žanra, kao i dela autora iz matice koja se direktnije tiču sveukupnih odnosa matice i rasejanja.

"Biblioteka će u budućnosti obezbediti i odgovarajuću dokumentaciju o srpskom rasejanju, o istoriji, uzrocima, posledicama, ali i rezultatima procesa iseljavanja i biće mesto sistematskog praćenja i izučavanja tog kompleksnog segmenta srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog bitisanja", ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, takva biblioteka biće značajan prilog učvršćivanju i produbljivanju veza između matice i rasejanja i da će ojačati duh jedinstva među pripadnicima srpskog naroda, bez obzira gde žive. 

image
VV inauguration
banner