Kultura

Rediteljka ruskog filma o Svetom Savi za RT Balkan: Treba da se ugledamo na Srbe

Prepuna sala Ruskog doma je pravi pokazatelj osećaja da Sveti Sava objedinjuje Srbe i Ruse i potvrda je uzajamne ljubavi, poručuje autorka filma
Rediteljka ruskog filma o Svetom Savi za RT Balkan: Treba da se ugledamo na Srbe© РТ Балкан/Невена Ергић

U Ruskom domu u Beogradu sinoć je prikazan dokumentarni film ruske autorke Anželike Karetkine "Sveti Sava-Ruska boja na srpskoj zastavi" koji, zasnovan na žitiju prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve i srpskog prosvetitelja, obrađuje temu viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda.

"Prepuna sala Ruskog doma je pravi pokazatelj osećaja da Sveti Sava objedinjuje Srbe i Ruse i potvrda uzajamne ljubavi. Pre četiri godine sam bila u Srbiji, zatim u Crnoj gori, kada se srpski narod borio da odbrani imovinu Srpske pravoslavne crkve i ono što nas je jako iznenadilo, je to koliko nas ovde vole, kaže autorka filma Anželika Karetkina za RT Balkan.

"Oduševljeni smo iskrenim osmehom Srba, koji su nam prilazili i govorili: hvala vam što ste ovde, volimo vas. Nismo takvu ljubav osetili nigde u svetu, samo ovde u Srbiji", kaže Karetkina.

Autorka filma je navela da je ekipa posetila dosta manastira, među kojima su Studenica, Mileševa, Žiča i da ne može da izdvoji šta im se najviše svidelo, jer je to nemoguće, jer je svaka svetinja ostavila veliku blagodat u njima.

"Gde god sam išla, uvek sam se zahvaljivala Svetom Savi na svemu što nam pruža da snimimo taj film. Za mene to nije bio samo posao, već produhovljenje. Veoma sam zahvalna Bogu za tu mogućnost. Direktor televizije 'SPAS' Boris Korčevnikov često me je pitao šta je to neobično i kakav je to fenomen kod Svetog Save? Jednostavno nije mogao to nikako da razume", istakla je.

Karetkina dodaje da je shvatila da je osećaj koji Srbi gaje prema Svetom Savi veoma jak i da kada su obilazili škole i gledali decu kako crtaju Svetog Savu, bili veoma iznenađeni koliko je tu posvećenosti i ljubavi prema takvom svetitelju.

"Današnji odnos Srba prema Svetom Savi je nešto na šta treba da se ugledamo i uzmemo za primer", naglašava.

Kako je navela, osim filma o Svetom Savi, snimljen je i film o svetom Vasiliju Ostroškom, koji je prikazan na Božić, 7. januara na televiziji "SPAS".

"Planiramo da nastavimo sa radom i da ove godine snimimo film o svetom Nikolaju Velimiroviću. Imamo još jednu želju, a to je da snimimo film i o caru Lazaru, ali ne znamo kako to da uradimo zbog niza tehničkih problema, pošto nam sa ruskim pasošom nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, ali videćemo kako će Bog to da namesti", ukazuje naša sagovornica.

"U Srbiji kažu: 'Nas i Rusa 200 miliona', a želela bih da se uskoro i u Rusiji, zahvaljujući tome što sve više govorimo o našoj povezanosti, pojavi slogan: 'Nas i Srba 200 miliona'", zaključuje Karetkina.

image