Kultura

Osamdeset pet godina "Politikinog zabavnika": Izložba u NBS i dodela nagrade

Listu koji je doživeo ozbiljne godine čast je ukazao i Ljubivoje Ršumović posvetivši mu pesmu
Osamdeset pet godina "Politikinog zabavnika": Izložba u NBS i dodela nagrade© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

U Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) u Beogradu otvorena je izložba povodom jubileja – 85 godina magazina za decu "Politikin zabavnik", ali i dodeljena istoimena književna nagrada.

Upravnik NBS Vladimir Pištalo istakao je da Biblioteka i Zabavnik dele rođendan, te otkrio da je najviše voleo da čita čuvenu rubriku "Verovali ili ne" o neverovatnim događajima koji su ga uvek oduševljavali.

Glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika" Zefirino Grasi rekao je da je list doživeo ozbiljne godine, dok je pesnik i pisac za decu Ljubivoje Ršumović dodao da se on i njegova porodica druže s listom dosta dugo, kroz generacije, i da imaju neke retke brojeve. Takođe, pročitao je pesmu posvećenu "Zabavniku".

Ovogodišnja, 45. po redu nagrada "Politikinog zabavnika" za književno delo namenjeno mladima u 2023. godini uručena je laureatu Urošu Dimitrijeviću za roman "Daske" (izdavač Dom kulture Studentski grad).

Žiri je u obrazloženju naveo da je to priča o "običnom" književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima i da na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima.

image