Kultura

Nagrada "Miloš Crnjanski" uručena Jovani Dišić: Hrabar povratak priči

Priznanje se dodeljuje bijenalno za prvo delo iz nekog žanra u kojem se ogledao čuveni srpski pisac
Nagrada "Miloš Crnjanski" uručena Jovani Dišić: Hrabar povratak priči© Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Književna nagrada "Miloš Crnjanski" za 2022/2023. godinu uručena je spisateljici Jovani Dišić za njen prvi roman "Vakuum" (Vulkan izdavaštvo, 2022) na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije.

Laureatkinja je u svom kratkom slovu "Lovci i mesečari" rekla da sebe ubraja u grupu književnih zanesenjaka, koji uronjeni u melanholiju, "u život učitavaju književnost, a iz književnosti život".

Napomenuvši da je teško govoriti o Crnjanskom (1893–1977), a reći nešto novo, Dišićeva je ocenila da je u pisanju opasno težiti ka novom i originalnom, i jedini je put ispričati nešto svoje.

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, koja, na osnovu testamenta Vidosave Crnjanski (1894–1978), nagradu dodeljuje bijenalno za prvo delo iz jednog od žanrova u kojima se ogledao čuveni srpski pisac, istakao je da je roman "Vakum" Jovane Dišić je hrabar povratak priči i pohvala njene vitalnosti"

Na odluku žirija uticali su "zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja".

Milo Lompar, predsednik žirija u kojem su bili i Bojana Stojanović Pantović i Slađana Jaćimović, istakao je da je dodela nagrade "Miloš Crnjanski" duga tradicija kojom ime velikog srpskog pisca postaje deo neke umetničke biografije i lične piščeve sudbine, kao i to da je među dobitnicima iste mnogo poznatih imena naše savremene književnosti.

Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Donator nagrade je izdavačka kuća "Klet", dok Narodna biblioteka Srbije dodeljuje povelju i medalju.

image