Kultura

Nagrada "Dimitrije Bogdanović" za 2023: Laureati Vesna Trijić i Milomir Stepić

U konkurenciji za priznanje koje nosi ime velikog proučavaoca srpske srednjovekovne književnosti i kulture bilo je 125 naslova
Nagrada "Dimitrije Bogdanović" za 2023: Laureati Vesna Trijić i Milomir Stepić© РТ Балкан

Nagrada "Dimitrije Bogdanović" za najbolju knjigu u oblasti humanističkih i društvenih nauka, koju dodeljuje Naučno udruženje za razvoj srpskih studija iz Novog Sada, pripala je dr Vesni Trijić i dr Milomiru Stepiću.

Trijićeva je nagrađena za studiju "Književnost između politike i kulture: Branimir Šćepanović i Danilo Kiš" (Andrićev institut, Višegrad), a Stepić za knjigu "Politički pojmovnik Balkana" (Catena mundi, Beograd).

U konkurenciji 125 naslova, odluku o dobitnicima nagrade doneo je žiri koji
su činili dr Slobodan Antonić, dr Mirjana Bojanić Ćirković, dr Jana Aleksić, dr Marija Jeftimijević Mihajlović i dr Boris Bulatović (predsednik).

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu našle su se i knjige dr Jasmine Ahmetagić ("Knjiga o Andriću: Andrićeva proza iz perspektive Jungove psihologije"), dr Gorana Maksimovića ("Gradovi srpskog realizma"), dr Zorana Milutinovića ("Prebolevanje Evrope – konstrukcija Evrope u srpskoj kulturi") i dr Igora Perišića ("Književnost i liberalna misao").

Nagrada koja nosi ime velikog proučavaoca srpske srednjovekovne književnosti i kulture i odvažnog zastupnika srpskih nacionalnih prava u titoističkoj Jugoslaviji, osnovana je prošle godine i prvi dobitnici ovog priznanja su dr Milo Lompar za knjigu "Crnjanski i svetska književnost" za nauku o književnosti i dr Nemanja Dević za knjigu "Za Partiju i Tita" za istoriografiju.

Nagrada će biti uručena dobitnicima u martu 2024. godine.

image
VV inauguration
banner