Kultura

Najstarija predstava u Beogradu slavi 30. rođendan: "Ljubavno pismo" u Ateljeu 212

"U ovoj komediji se smejemo i mi na sceni i publika. Zato se njeno trajanje nikada ne zna, jer zavisi od toga koliko se publika smeje", rekla je Tanja Bošković
Najstarija predstava u Beogradu slavi 30. rođendan: "Ljubavno pismo" u Ateljeu 212© Атеље 212

Na radost publike i glumaca najstarija živa predstava trenutno u gradu slavi tri decenije od premijere – "Ljubavno pismo" Zorana Bačića i Zlatana Fazlagića u režiji Branka Kičića obeležava veliki jubilej 25. 3. 2024. na Velikoj sceni "Mira Trailović", tradicionalno pred prepunim gledalištem.

Ova predstava je i po svom trajanju i uvek dobroj poseti zauzela jedinstveno mesto u pozorišnom životu srpske prestonice. Komično, beskrajno zabavno, opuštajuće, sa sjajnom glumačkom ekipom koja stvara vrhunsku zabavu, poručuju iz Ateljea 212.

Komedija o mentalitetu, porodici, komšijama, vodviljski duhovita i beskrajno topla priča o međuljudskim odnosima, iskrenosti, laži ljubavi i svakodnevnom životu do sada je imala više od 300.000 gledalaca.

"Ljubavno pismo Fazlagića i Bačića je lažni dramaturški rimejk istoimene drame Koste Trifkovića. Ova savremena komedija proizašla je iz potrebe za novim tipom humora i načinom izražavanja mladih generacija. Humor je u ovom tekstu upio u sebe nasleđe Monti Pajtonovog letećeg cirkusa, serije koja je kada se pojavila bila takoreći nerazumljiva gledalištu. Jezik je nov, moderan i svež i izražava duh vremena na sličan način na koji je jezik Aleksandra Popovića to učinio kad se pojavio", zabeležio je reditelj Kičić uoči premijere 25. marta 1994. godine. 

Predstava je tokom protekle tri decenije minimalno izmenila glumački ansambl – rolu Matičara je igrao Ljubiša Baja Bačić, koji je preminuo na dan NATO bombardovanja 1999, a iz ekipe su se povukli Dušica Sinobad (Ružica) i Rastko Lupulović (Soni), sada episkop novobrdski Ilarion.

"Trećinu svoje karijere sam provela igrajući u Ljubavnom pismu i ona će biti moja poslednja predstava kada budem otišla u penziju. To je prava pravcata komedija u kojoj se smejemo i mi na sceni i publika. Zato se njeno trajanje nikada ne zna, jer zavisi od toga koliko se publika smeje, pa nekada traje dva sata, a nekada dva i po. Imamo i fanove koji je stalno gledaju jer mi aktivno sarađujemo sa publikom", istakla je svojevremeno Tatjana Bošković.

U "Ljubavnom pismu" igraju: Miodrag Krstović, Tatjana Bošković, Dubravka Mijatović, Branislav Zeremski, Gorica Popović, Gordan Kičić, Dragana Đukić i Nenad Ćirić.

image