Kultura

Kusturica: Ja sam već državljanin Rusije jer je mnogo volim

Možda ću postati i zvanični građanin, zašto da ne. Ja sam već državljanin Srbije i Francuske, pa zašto ne bih dobio i državljanstvo Rusije, rekao je srpski reditelj
Kusturica: Ja sam već državljanin Rusije jer je mnogo volim© IMAGO/Tatiana Bolari / Eurokinis

Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da se već smatra državljaninom Rusije i da bi to kasnije moglo postati i zvanično.

Naime, u Hanti-Mansijsku je završen međunarodni festival kinematografskih debija "Duh vatre", koji od 2022. godine vodi srpski filmski reditelj Emir Kusturica. Često ga nazivaju "najruskim Srbinom", a sebe smatra građaninom Rusije – jer je mnogo voli.

"Ja sam već državljanin Rusije, jer je mnogo volim. Uopšte, ja sam građanin sveta, a posebno Rusije. Možda ću i ja postati zvanični građanin, zašto ne. Ja sam već državljanin Srbije i Francuske. Zašto da ne dobijem i državljanstvo u Rusiji", kazao je Kusturica u intervju za TASS.

Srpski reditelj je istakao da je 2022. pristao da bude predsednik pomenutog festivala, jer je festival povezan sa Sibirom, sa čijim guvernerom je jako dobar prijatelj.

Što se tiče njegovog rada u Rusiji i na ruskom jeziku, Kusturica je dodao da mu je Dostojevski veoma blizak, kao i da je to zbog činjenice da je sam Dostojevski bio zainteresovan za one stvari koje su njemu zanimljive.

"Uglavnom je reč o marginalizovanima – ljudima koji žive van reflektora. O Nataši Rostovoj, na primer, nije pisao. Pisao je o onima koji su došli sa margine društva. Od svog prvog filma do danas, radim istu stvar u svojim filmovima – govorim o ljudima koji ne žive 'kao svi ostali', koji obično ostaju iza kulisa", napomenuo je reditelj.

Kusturica je dodao da nema nameru da snima filmske adaptacije onoga što je napisao Dostojevski, već da će njegov film imati originalnu radnju, koja će sadržati neke ideje iz romana Dostojevskog.

Odgovarajući na pitanje gde bi još voleo da snima u Rusiji, Kusturica je rekao da planira da snima na jugu, u Sočiju.

"Biće to film pod nazivom 'Easy walking engineer'. Govori o mladiću koji čisti cevi, a hoda zato što želi da pomogne ljudima koji su usamljeni. Gde god želite da idete, on će ići sa vama jer je on samo dobra osoba. Ali postoji problem – on se zaljubljuje u mladu prelepu devojku koja je u nevolji", otkriva Kusturica. 

Osim toga, Kusturica nije isključio saradnju sa još jednim popularnim Srbinom u Rusiji, glumcem Milošem Bikovićem.

"Ako za njega postoji uloga, zašto ne", zaključio je Kusturica.

image