Kultura

Solisti Opere Sankt Peterburga u "Madlenianumu": Koncert rasprodat za pet dana

Repertoar će činiti arije iz opera Verdija, Pučinija, Mocarta i drugih slavnih kompozitora, kao i popularne operske numere
Solisti Opere Sankt Peterburga u "Madlenianumu": Koncert rasprodat za pet dana© Antonio Ahel/ATAImages

Koncert "Svetski operski hitovi" u izvođenju članova teatra Opere Sankt Peterburga, biće održan 17. aprila (19.30 časova) na Velikoj sceni Opere i teatra "Madlenianum", najavljeno je danas na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu "Cepter".

Repertoar će, kako je navedeno, činiti arije iz opera Verdija, Pučinija, Mocarta i drugih slavnih kompozitora, kao i popularne operske numere.

Publici će se predstaviti, kako je istaknuto, Jevgenija Kravčenko (sopran), Sofija Nekrasova (sopran), Larisa Pominova (meco-sopran), Vladislav Mazankin (tenor), Aleksej Pašijev (bariton) i Valerij Kaula (bas).

Uz njih će nastupiti Orkestar "Madlenianuma", pod dirigentskom palicom Maksima Valjkova, stalnog dirigenta Opere Sankt Peterburga.

Direktor "Madlenianuma" Andreja Rackov napomenuo je da saradnja i prijateljstvo sa rediteljem opere Jurijem Aleksandrovim traje "skoro 20 godina". Podsetio je da su opere "Travijata" i "Pajaci", u režiji Aleksandrova, bile dugo na repertoaru našeg teatra.

"Opera Sant Peterburga dolazi šesti put u Beograd, a saradnja sa 'Madlenianumom' traje šest godina. Karte za koncert su rasprodate za pet dana", istakao je Rackov.

Aleksandrov, osnivač i umetnički direktor Opere Sankt Peterburg koja postoji od 1987, rekao je da "kad god dođe u Srbiju, postane malo mlađi i optimističniji".

"Izuzetno cenimo prijateljstvo sa srpskom publikom i 'Madleniujamumom'. Tamo se osećam kao u svom pozorištu, jer sam okružen dobrim i ljubaznim ljudima", naglasio je Aleksandrov.

Podsetio da je iz Sankt Peterburga i čuveni Marijinski teatar.

"Prirodno je da nas porede. Srećan sam što Sankt Peterburg opera nije ni po čemu lošija", ocenio je Aleksandrov.

Istakao je da njegov teatar danas čini 45 umetnika. Pre Beograda, koncert je održan u nedelju u velikoj sali Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

"Bio je veoma uspešan. Nadam se da nećemo razočarati ni beogradsku publiku. Jedan od glavnih zadataka našeg pozorišta je da poboljšavamo odnose među narodima, bez obzira na politiku", zaključio je Aleksandrov.

Jevgenij Malugin, generalni direktor Opere Sankt Peterburga, rekao je da je "svaki dolazak u Beograd potvrđuje da je naše prijateljstvo iskreno".

"Nadam se da će pozorište 'Madlenianum' sledeće godine gostovati u Sankt Peterburgu sa nekom svojom predstavom", poželeo je Malugin.

image