Kultura

Opereta "Slepi miš" u Narodnom pozorištu: Projekat studenata FMU i FPU

Operski studio, Mešoviti hor i Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti oživeo je Beč 19. veka, a vizuelni deo postavke delo je odseka za scenografiju i kostimografiju Fakulteta primenjenih umetnosti
Opereta "Slepi miš" u Narodnom pozorištu: Projekat studenata FMU i FPU© Народно позориште у Београду

Nova postavka operete "Slepi miš" Johana Štrausa Mlađeg, u režiji Vladana Đurkovića, biće premijerno izvedena 3. aprila, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kompletna produkcija ove uzbudljive priče, koja prati komične zaplete i ljubavne intrige u Beču, uvijene u sjajnu muziku, poverena je studentima dva umetnička fakulteta – muzičke i primenjenih umetnosti.

Operski studio, Mešoviti hor i Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, oživeće magični Beč 19. veka, a ovo će za njih biti jedinstvena prilika da svoje dugogodišnje intenzivno umetničko školovanje krunišu pravom, profesionalnom produkcijom na daskama Narodnog pozorišta.

Za vizuelni deo predstave pobrinuli su se studenti odseka za scenografiju i kostimografiju Fakulteta primenjenih umetnosti, tako da će publika imati priliku da se susretne sa novim, svežim pristupom ovom delu.

Za posetioce je priređena i izložba kostima studenata FPU, u prostoru Muzeja Narodnog pozorišta.

Dekan FMU Ljiljana Nestorovska podržala je projekat, ističući visok nivo angažmana studenata i kvalitet interpretacije.

"Sjajno je i neophodno da naši studenti solo pevanja dobiju priliku za praktičnu primenu svog znanja. Mislim da to nije samo velika stvar za studente već i za našu muzičku javnost, kojoj se oni na ovaj način prikazuju u najboljem svetlu, kao nove, buduće zvezde. Saradnja s Fakultetom primenjenih umetnosti i podrška Narodnog pozorišta nemerljivo doprinose kvalitetu celog projekta", rekla je Nestorovska.

Nastupaju: Marko Kostić (Gabrijel fon Ajzenštajn), Danijela Popović (Rozalinda), Milica Lolić (Adel), Stefan Petković (Dr. Falke), Anđela Simić (Princ Orlofski), Ivan Golubović (Frank), Stevan Karanac (Alferd), Matija Arnautović (Dr. Blind), Milica Žižić (Ida), Jovan Simeunović, FDU (Froš).

image