Kultura

Danas je Svetski dan pozorišta: Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti

Rat je borba protiv onoga što leži duboko u svima nama: nečega jedinstvenog. Ali to je takođe i borba protiv umetnosti, protiv onoga što leži duboko u svakoj umetnosti, istakao je autor ovogodišnje poruke, nobelovac Jun Fose
Danas je Svetski dan pozorišta: Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnostiGetty © Photo by Klara Simonova/Getty Images

Dvadeset sedmog marta, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), a od 1961. godine, širom planete se obeležava Svetski dan pozorišta, kada se organizuju razne teatarske manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u brojnim medijima na svim kontinentima. Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine. 

Ovogodišnju poruku naslovljenu "Umetnost je mir" napisao je aktuelni nobelovac, norveški pisac i dramski pisac Jun Fose.

Obraćajući se pozorišnom svetu i poklonicima teatra, Fose se osvrnuo na fenomen umetnosti koja, ukoliko je dobra, povezuje nešto jedinstveno s univerzalnim, odnosno omogućava da nešto strano razumemo kao univerzalno.

"Time umetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja. Na taj način spaja ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas već i karakteristike grupa, svake nacije", istakao je nobelovac, te dodao da je ovaj princip spajanja suprotnosti obrnut nasilnim sukobima u svetu, koji se prepuštaju destruktivnoj težnji da unište sve što je strano, sve što je jedinstveno i drugačije.

Fose je dodao da u svetu postoji terorizam, postoji rat jer ljudi imaju i životinjsku stranu, vođeni instinktom da vide nekog drugog, stranog, kao pretnju svom sopstvenom postojanju, umesto kao fascinirajuću misteriju. 

Zato, kako je rekao, jedinstvenost – razlike koje svi možemo da vidimo – nestaju, ostavljajući za sobom kolektivnu sličnost u kojoj je sve što je drugačije pretnja koju treba istrebiti. Ono što se spolja vidi kao razlika, u, na primer, religiji ili političkoj ideologiji, postaje nešto što treba pobediti i uništiti.

"Rat je borba protiv onoga što leži duboko u svima nama: nečega jedinstvenog. Ali to je takođe i borba protiv umetnosti, protiv onoga što leži duboko u svakoj umetnosti. Spajajući posebno i univerzalno i izražavajući to u umetnosti: ne eliminišući njenu specifičnost već je naglašavajući, dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija. Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti – jednostavno je. Umetnost je mir", zaključio je Fose.

U Srbiji postoji 97 pozorišta

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da u Srbiji ima ukupno 97 pozorišta, od kojih su 37 profesionalna, 47 amaterska i 13 dečja.

Prema statističkim podacima, u pozorišnoj sezoni 2022/23. u Srbiji je odigrano 5.680 predstava, a u inostranstvu 223.

Podaci RZS-a, objavljeni povodom Svetskog dana pozorišta, pokazuju i da je u sezoni 2022/23. pozorišta u Srbiji posetilo 1.025.298 gledalaca, dok je u inostranstvu taj broj bio 87.183.

image