Kultura

Pijanista Aleksej Volodin nastupa sa Beogradskom filharmonijom 26. aprila u Kolarcu

Kako je najavljeno, na programu koncerta čiji je gostujući dirigent Danijel Rajskin, biće izvedena pored Prokofjeva i dela Marka Nikodijevića i Dmitrija Šostakoviča
Pijanista Aleksej Volodin nastupa sa Beogradskom filharmonijom 26. aprila u Kolarcu© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Beogradska filharmonija najavila je da će na koncertu 26. aprila (20 č) u Kolarčevoj zadužbini nastupiti sa pijanistom Aleksejem Volodinom.

"Poznat po izuzetno osećajnom i tehnički briljantnom sviranju, Volodin je čest gost Beogradske filharmonije, a ovog puta izvešće Koncert broj tri Sergeja Prokofjeva, koje je "jedno od najpopularnijih dela 20. veka", piše u saopštenju.

Kako je najavljeno, na programu koncerta čiji je gostujući dirigent Danijel Rajskin, biće izvedena pored Prokofjeva i dela Marka Nikodijevića i Dmitrija Šostakoviča.

Filharmonijski nastup će početi domaćom premijerom Nikodijevićeve kompozicije "Razdvajanje voda na nebesa i mora/Drugi dan. Tokata za orkestar", čija je tema biblijska priča o drugom danu stvaranja sveta, najavljeno je u saopštenju.

Nikodijevićevo delo je nastalo kao porudžbina fondacije i orkestra "Muzika Eterna" i premijerno je izvedeno sa Teodorom Kurencisom u Elbfilharmoniji u Hamburgu, 2021. godine, podsetila je Beogradska filharmonija.

"Koncert kruniše izvođenje Šeste simfonije Šostakoviča, uz koju se Filharmonija u svojoj stogodišnjoj sezoni priseća švedske turneje iz 2006. godine, kada je ovo delo bilo često na repertoaru", navedeno je u saopštenju.

image
VV inauguration
banner