Srbija i Balkan

Ruski pijanista Denis Macujev odsvirao čuveni "Rah 2" Rahmanjinova u Kolarcu

Renomiranog pijanistu kritičari nazivaju pravim predstavnikom ruske izvođačke škole, naslednikom Volodosa, Kisina, Giljelsa i smatraju novim Horovicom
Ruski pijanista Denis Macujev odsvirao čuveni "Rah 2" Rahmanjinova u Kolarcu© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Virtuoznim nastupom u Kolarcu ruski pijanista Denis Macujev opravdao je status svetske zvezde klasične muzike.

Macujev je uz pratnju Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije pod dirigentskom upravom Dejana Savića pred beogradskom publikom odsvirao jedno od najzahtevnijih dela u istoriji klasične muzike, poznati Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova.

Drugi Klavirski koncert Rahmanjinova, ili "Rah 2", jedno je od najpopularnijih dela klasične literature i koncert koji je proslavio ruskog kompozitora koji je važio i za najznačajnijeg pijanistu svog vremena.

Na repertoaru koncerta bila je i Serenada br. 1 Johanesa Bramsa, kompozicija koja je na premijeri uzburkala publiku, a dugotrajni aplauzi iza svakog od šest stavova bili toliko snažni i nisu se smirivali sve dok kompozitor nije izašao na scenu.

Macujeva kritičari nazivaju pravim predstavnikom ruske izvođačke škole, naslednikom Volodosa, Kisina, Giljelsa i smatraju novim Horovicom, a svetsku slavu stekao je odmah po završetku Moskovskog državnog konzervatorijuma.

Ovaj renomirani ruski pijanista, pored toga što je laureat Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti književnosti i umetnosti "Dmitrij Šostakovič", takođe je i nosilac Ordena časti, kao i drugih prestižnih nagrada.

U istoj godini u kojoj je pobedio na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, osvojio je Gran pri na Međunarodnom takmičenju u Parizu, a proglašen je i za ambasadora dobre volje.

Publika je ovacijama ispratila Denisa Macijeva sa pozornice u Kolarcu.

Koncertu su prisustvovale i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

image