Kultura

Romani Nikolaja Svečina predstavljeni u Ruskom domu

Radnja se odvija u zlatno doba carske Rusije, 80-ih i 90-ih godina 19. veka, dok je mesto dešavanja grad Nižnji Novgorod, koji je, posle Moskve, imao ogroman istorijski značaj za Rusiju
Romani Nikolaja Svečina predstavljeni u Ruskom domu© Никола Новаковић

Ruski pisac Nikolaj Svečin, čije je pravo ime Nikolaj Viktorovič Inkin, iako objavljuje od 2005. godine, tek je odskora vrlo eksponiran u Rusiji i to zbog detektivske proze koja se inače slabije kotira u savremenoj ruskoj književnosti. 

S delom prozaiste kojeg porede s Borisom Akunjinom sada će moći da se upoznaju i srpski čitaoci budući da je izdavačka kuća "Informatika" upravo objavila dva njegova romana, i to u formi dvoknjižja. "Zaveštanje protopopa Avakuma" i "Lov na cara", koji su promovisani u Ruskom domu.

Književni kritičar Želidrag Nikčević je primetio da se o savremenim ruskim piscima u Srbiji mnogo manje zna nego što se zaslužuju, te se osvrnuo na nadimak "novi Akunjin" ističući da se oni ipak razlikuju.

"Ova dva pisca detektivsko-istorijskih romana se razlikuju jer je Akunjin postmodernista, žongler, dok je kod Svečina sve ozbiljno. Akunjin ima lake zaplete, solidno poznaje epohu, ali preteruje s ideološkom didaktničnošću. On je klasik masovne književnosti. Svečin nema misterioznih zapleta, njegov lik detektiva je etički zasnovan. Mesto i vreme kod Svečina postaju glavni lik", smatra Nikčević.

Na promociji u Ruskom domu prof. dr Irina Antanasijević je otkrila da je Svečin obećao da će radnju jednog svog romana smestiti u Srbiju i Beograd.

"Postoji ideja da Nikolaj Svečin glavnog lika svojih romana, detektiva Alekseja Likova, pošalje u Srbiju i Beograd. Autor je to obećao prilikom posete Srbiji pre više od godinu dana. Za šta će biti vezana tema romana - da li za rusku emigraciju ili ruske dobrovoljce ne znamo", otkrila je prof. Antanasijević.

Dodala je da je detektivska priča samo prilaz i autorov način da se prikaže istorija koja je u delu veoma ozbiljna, kao i to da je izdanje ilustrovano istorijskim fotografijama.

Istoričar, prof. de Aleksaj Timofejev je ukazao na to da je u Svečinovim romanima reč o kvalitetnoj istorijskoj priči koja nosi zanimljiva saznanja.

Radnja romana se odvija u zlatno doba carske Rusije, 80-ih i 90-ih godina 19. veka, dok je mesto dešavanja grad Nižnji Novgorod, koji je, posle Moskve, imao ogroman istorijski značaj za Rusiju.

Prema nedavno objavljenom istraživanju, to je treći grad po zadovoljstvu životom i kvalitetom života u Rusiji, posle Moskve i Petrovgrada, rekao je prof. Timofejev i istakao da je Nižnji Novgorod srž reke Volge, da je to grad odakle je krenula pobuna protiv preobražaja Rusije u katoličku zemlju, da je bio sedište stare tradicionalne Rusije, tehnički, naučni, trgovački i industrijski centar zemlje i da tu sliku Svečin dočarava u romanima.

U Ruskom domu je postavljena i izložba fotografija Nižnjeg Novgoroda s kraja 19. i početka 20. veka, autora Maksima Dmitrieva, koje je ustupio Ruski muzej fotografija.

Oni koji su bili u tom ruskom gradu kažu da neodoljivo podseća na Beograd.

image