Kultura

Izložba "Čitanje slika Ljubomira Simovića" u Užicu: Omaž velikom piscu i akademiku

Postavka ilustruje citate iz tekstova o likovnoj umetnosti i likovnim umetnicima značajnog srpskog književnika

Izložba "Čitanje slika Ljubomira Simovića", koju čine dela iz Umetničke zbirke SANU i privatnih kolekcija o čijim autorima je akademik Simović pisao u svojoj istoimenoj knjizi, otvorena je u Gradskoj galeriji u Užicu u okviru projekta Prestonica kulture 2024.

Postavka koja na nov način ilustruje citate iz tekstova o likovnoj umetnosti i likovnim umetnicima književnika Ljubomira Simovića je omaž velikom piscu akademiku, poreklom Užičaninu, koji je pre dve decenije inicirao saradnju užičke galerije i Galerije SANU.

"Ljubomira Simovića su na čitanje slika podstakli putevi do slika kojima je putovao i o kojima je govorio 2012. otvarajući postavku Akademici likovni umetnici 50 radova iz Umetničke zbirke SANU", rekla je zamenica upravnika Galerije SANU Jelena Mežinski Milovanović i dodala da se tada obeležavalo 170 godina od osnivanja Društva srpske slovesnosti koje je prethodilo SANU.

Citirajući akademika Simovića, dodala je da u Užicu deluje grupa vrednih i zanimljivih slikara, a redovne godišnje izložbe studenata likovnih škola i akademija pokazuju da ovaj kraj ima umetnički podmladak u koji se mogu polagati lepe nade.

"Odabrali smo 40 radova Milenka Šerbana, Nebojše Mitrića, Radomira Reljića, Marka Ćelebonovića, Olge Jevrić, Mladena Srbinovića, Dušana Otaševića, Vladimira Veličkovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Nikole Jankovića, Todora Stevanovića, Ivana Radovića iz fonda umetničke zbirke koju je Gradska galerija Užice dopunila sa četiri rada Radomira Vergovića, Miluna Vidića, Dušana Starčevića i Milana Tucovića iz privatnih kolekcija", precizirala je Jelena Mežinski Milovanović.

Simovićeva kulturna misija u Užicu

Direktor užičke Galerije Zoran Cvetić istakao je da je ova izložba kruna kulturne misije, a ta misija je nezamisliva bez njenog idejnog tvorca i pokretača akademika Ljubomira Simovića.

"On ne samo što je inicirao saradnju SANU i Gradske galerije Užice već je tu saradnju unapređivao predlozima i podrškom i obogaćivao otvaranjem izložbi i pisanjem o njima, o čemu dovoljno govori niz tekstova iz dopunjenog izdanja Čitanje slika u izdanju Srpske književne zadruge", istakao je Cvetić.

Naglasio je da je saradnja užičke i Galerije SANU svrstala Užice na visoko mesto likovne mape Srbije i regiona.

"I drugi srpski pisci su analizirali na svoj način slikarstvo svojih savremenika, pre Drugog svetskog rata Rastko Petrović i Stanislav Vinaver, u drugoj polovini prošlog veka Danilo Kiš i Miodrag Pavlović, kasnije David Albahari i Svetislav Basara, ali niko tako dugo, istrajno, živo, zanimljivo i posvećeno kao Ljubomir Simović", zaključio je Cvetić.

image