Kultura

Izložba "Nadežda Petrović: bez boje" u Somboru: Crteži nastali na putovanjima po Srbiji i u Rimu

Slikarkini crteže grupisani su u tri celine: prvu čine skice, beleške, neobavezni crteži, drugu dela nastala tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a treću grafički ekspresivni crteži
Izložba "Nadežda Petrović: bez boje" u Somboru: Crteži nastali na putovanjima po Srbiji i u Rimu© Градски музеј Сомбор

Izložba "Nadežda Petrović: bez boje", koju čine crteži čuvene srpske slikarke iz Kolekcije Narodnog muzeja Srbije, biće otvorena 4. aprila u Gradskom muzeju Sombor.

Odabrani radovi iz dragocene zbirke, koja je proučena prošle godine povodom veka i po od rođenja Nadežde Petrović, prvi put će se naći pred publikom. 

Crteži obuhvataju period od 1894. do 1912. godine. Čuvaju se kao pojedinačna dela i u blokovima, a nastali su tokom Nadeždinog rada u Beogradu i na njenim studijskim putovanjima po Srbiji i u Rimu. Na njima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, predeli, vedute, upečatljivi profani i sakralni objekti, prizori iz života.

Crteži predstavljaju značajna svedočanstva o Nadeždinom crtačkom umeću, napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali, a najviše o njenoj bezgraničnoj energiji koja ju je vodila kroz prostore cele Srbije i kroz obližnje evropske gradove gde su ovi radovi nastajali. 

Autorka izložbe, muzejska savetnica Evgenija Blanuša obuhvatila je sve crteže Nadežde Petrović koji se čuvaju u Narodnom muzeju grupišući ih u tri celine.

Prvu čine skice, beleške i ponekad sasvim neobavezni crteži.

Nadeždini studijski crteži, nastali tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a koje karakteriše veća likovna vrednost, ali i odsustvo strasti i temperamenta svojstvenih ovoj umetnici, spadaju u drugu celinu postavke.

Treći segment crteža je sasvim osoben budući da obuhvata radove na kojima su čitljivi odrazi Nadeždinog shvatanja slikarskog izražavanja, te se figurativno može reći da ih odlikuje svojstvo grafičkog ekspresionizma.

Dodatna ekskluziva izložbe je izloženi crtež Nadeždinog oca Dimitrija Mite Petrovića. Na njemu je portret male Nadežde koji je nastao oko 1878. kada je ona imala pet godina i s porodicom živela u Čačku.

Izložba je tokom 2023. bila postavljena u Narodnom muzeju Srbije, Umetničkoj Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

Publika će moći da pogleda dela slavne srpske slikarke do 18. maja.

image