Kultura

Zavirite u Sibir: Kako danas žive Hanti

Narod Hanti pretežno živi u Sibiru, ostalo ih je oko 31.000 i jedni su od retkih koji su do danas očuvali tradicionalni način života. Reportažu o njima srpskoj javnosti priredio je Radovan Kovač
Zavirite u Sibir: Kako danas žive Hanti© РТ Балкан/Мина Миланко

Ruski dom sinoć je otvorio svoja vrata za još jednu lepu priču iz Rusije, koju je priredio Radovan Kovač, autor emisije "Izazovi avanturu" zajedno sa svojim timom.

Ovaj put, centar ruske kulture u Beogradu odveo nas je nakratko u Sibir, u Hanti-Mansijski region Rusije, i pokazao nam kako živi starosedelački narod ove teritorije - narod Hanti, kod kojih je Radovan neko vreme boravio i odatle za srpsku javnost pripremio dokumentarni film iz tri dela. 

"Malo je ljudi koji još žive takvim tradicionalnim načinom života kao što oni žive", kaže Radovan dok nas uvodi u priču i poziva da u nedelju, 31. marta, tačno u podne na televiziji "Prva" pogledamo prvu epizodu njegove reportaže. 

Plivanje u ledenoj vodi, na velikom minusu, ceremonija žrtvovanja, zajednički život sa ljudima koji su uspeli da se odupru toku vremena i očuvaju način života koji je za mnoge naučna fantastika - delić je onoga što će naša javnost imati priliku da vidi.

"Tek kad sam došao tamo - tek tada sam video da tako nešto još postoji. Dve generacije porodica, njih sedmoro, živi pod istim krovom, spavaju u istom krevetu, dok im je toalet izdvojeni objekat napolju. To me je fasciniralo". 

Radovan kaže da je za ugarski narod Hanti čuo upravo u Ruskom domu, nakon čega se ubrzo i rodila ideja za ovaj projekat. Odlučio je da sa svojim timom, bez kojeg, kako kaže, ničega ne bi ni bilo, otputuje u ove daleke krajeve Sibira. 

"Sve što sam pre odlaska čitao o njima, nije moglo da me pripremi za ono što sam video kada sam otišao tamo", objašnjava Radovan za RT Balkan.

Kako kaže, za narod Hanti, koji i u dalekom Sibiru zna za Srbiju i Srbe, najbitnije su porodične vrednosti i upravo u tome Radovan vidi sličnost sa našim narodom.

"To je jedan jako vredan narod. Mogu da ih uporedim sa našim ljudima sa sela. Sa tim mogu da napravim paralelu. Rade od jutra do mraka i sve će učiniti za svoju porodicu. Čuli su za Srbe, sve vreme su vikali Srbi i Rusi su braća, tako da svakako da znaju za nas. Tu se mogla osetiti bratska ljubav".  

Ipak, pripadnika naroda Hanti danas je ostalo svega 31.000 i upravo u Hanti-Mansijskom regionu Sibira živi oko 21.000 njih.

Da biste shvatili koliko je retko danas naći nekog ko živi na ovaj način treba da znate da tako danas živi svega oko 5.000 ljudi.

Rusija stoga radi sve kako bi ih sačuvala i omogućila im da žive onako kako su i navikli. 

Većina njih su pravoslavci, ali i do danas su u svakodnevici zadržali pojedine elemente šamanizma i totemizma, objašnjava Radovan. Najviše se bave uzgajanjem irvasa, i ribolovom. 

"Ja veoma poštujem to kako oni žive. Oni žive u potpunoj divljini, najbliži komšija je od njih udaljen 20 kilometara, a grad - na oko 80 kilometara. Imaju stan u gradu, ali ne žele da žive u gradu. Idu u taj grad jednom, dvaput mesečno, kupe potrepštine u marketima i vrate se kući. I to je ono što je meni bilo fascinantno". 

Ipak, najfascinantnije je za Radovana bilo to kako su pripadnici naroda Hanti čitav svoj život podredili irvasima.

"Kako stado irvasa tokom leta pojede hranu na nekom mestu - oni se sele na drugo zajedno sa porodicom. Žive u šatorima nekoliko narednih meseci, i onda se zimi vraćaju u svoju kuću. To mi je bilo veoma fascinantno".

image