Kultura

Premijera filma "Bauk" o NATO bombardovanju 20. aprila u Moskvi

Ostvarenje je uvršteno u glavni takmičarski program 46. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, koji će biti održan od 19. do 26. aprila
Premijera filma "Bauk" o NATO bombardovanju 20. aprila u Moskvi© Руски дом у Београду

Igrani filma "Bauk" u režiji Gorana Radovanovića uvršten je u glavni takmičarski program 46. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, koji će biti održan od 19. do 26. aprila, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

Premijerna projekcija zakazana je za 20. april u 19 časova u bioskopu "Oktяbrь".

U Ruskom domu je 21. marta, uoči obeležavanja 25. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju, organizovana zatvorena pretpremijerna projekcija igranog filma "Bauk".

U glavnim ulogama igraju Miloš Biković i Vojin Ćetković. 

"Bauk" je kompleksan, tragičan film o bombardovanju Srbije 1999. godine. U centru priče je beogradska porodica, tačnije majka i sin. Reditelj na veoma suptilan način dočarava sav užas i strah grada pod bombama, ne poigravajući se sa političkim temama, opisujući ljubav majke i sina i patnju koju nosi rat.

Snimanje je počelo 24. marta 2022. godine, na 23. godišnjicu NATO agresije. Radovanović je na ideji za film radio 5 godina, smatrajući svojom dužnošću prema srpskom narodu da snimi film na temu bombardovanja.

U ulozi snimatelja našao se istaknuti ruski snimatelj – Vladislav Opeljanc.

image