Kultura

Novi sjaj za tri ustanove kulture: Posle 63 godine rekonstrukcija "Kolarca"

Požarevac dobija 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije "Milene Pavlović Barili", ali i izgradnju potpuno novog objekta
Novi sjaj za tri ustanove kulture: Posle 63 godine rekonstrukcija "Kolarca"© Dusan Milenkovic/ATAImages

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević potpisali su danas ugovore sa "Zadužbinom Ilije Kolarca", Gradom Požarevcem i Gradom Leskovcem o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji novih objekata kulture.

Svečanim potpisivanjem u Ministarstvu kulture ozvaničena je jučerašnja Odluka Vlade Srbije da u te svrhe bude izdvojeno iz kreditne linije Banke Saveta Evrope 6,3 miliona evra.

Ugovore su potpisali Gojković i Blagojević sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i zamenicom gradonačelnika Leskovca Lidijom Dimitrijević.

Gojković je izjavila posle potpisivanja da u Kolarčevu zadužbinu nije ulagano 63 godine, a sada ide 1,35 miliona evra za rekonstrukciju i adaptaciju Velike koncertne sale i pratećih prostorija.

"Izuzetno smo uzbuđeni što će 'Kolarac' da zasija onim sjajem koji je odavno već i zaslužio", istakla je Gojković.

Galerija "Milene Pavlović Barili"

Prema njenim rečima, Požarevac dobija 3,5 miliona evra za rekonstrukciju stare Galerije "Milene Pavlović Barili", ali i izgradnju potpuno novog objekta.

"To je velelepno zdanje u kome će konačno moći da se na jednom mestu izlože sve slike, crteži, ali i predmeti, prepiska, fotografije koji pripadaju Mileni Pavlović Barili, koju možemo da okarakterišemo kao srpsku Fridu Kalo", ocenila je Gojković.

Prema njenim rečima, značajno je što se iduće godine obeležava 80 godina od smrti Milene Pavlović Barili, a ulaganje predstavlja "dug Srbije velikoj, značajnoj umetnici".

Gojković je dodala da uz izložbu koju planiraju u Beogradu, Pavlović Barili zaslužuje da bude isto tako predstavljena u Ženskom muzeju u Vašingtonu, o čemu se trenutno vode pregovori.

Blagojević je rekao da je sve što je do sada urađeno samo početak i da se nastavlja dalje sa velikim ulaganjima u Beogradu i u drugim mestima širom naše zemlje.

Izdvojeno je 1,45 miliona evra za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske u Leskovcu, a multifunkcionalna zgrada biće prenamenjena u veliku koncertnu salu i Muzičku školu

image
VV inauguration
banner