Kultura

Kolarčeva zadužbina obeležava 145 godina postojanja

Na obeležavanju jubileja odaće se priznanje Bemusu, Institutu za fiziku, kao i umetnici Mariji Ćalić
Kolarčeva zadužbina obeležava 145 godina postojanja© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležava 21. novembra 145 godina postojanja i slavu Svetog arhangela Mihaila, kada će biti i uručene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2022/2023.

Dobitnici plaketa su festival Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) i Institut za fiziku, dok je umetnica Marija Ćalić dobitnica nagrade Galerije za izložbu "Crno sunce".

Prvi koncert najstarijeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji održan je pre 55 godina, tačnije 7. oktobra 1969, u Kolarčevoj zadužbini – nastupila je Beogradska filharmonija s dirigentom Živojinom Zdravkovićem i sovjetskom violinistkinjom Irinom Bočkovom.

Od tada do ovogodišnjeg Bemusa u Kolarčevoj zadužbini održana su 562 koncerta na kojima su nastupili brojni simfonijski orkestri, horovi, kamerni ansambli, solisti.

Institut za fiziku u Beogradu, kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, vrhunska je naučnoistraživačka ustanova za fiziku i srodne naučne oblasti, a radi i na popularizaciji nauke i približavanju najnovijih naučnih dostignuća širim slojevima kroz popularna predavanja.

Saradnja ovog instituta i Zadužbine Ilije M. Kolarca traje više decenija a rezultirala je realizacijom više vrlo uspešnih i zanimljivih ciklusa predavanja koji su naišli na odličan odziv publike.

Izložba Marije Ćalić "Crno sunce" nastala je kao rezultat umetničkog rada s fotografskim arhivama – kutijama slajdova kupljenih na beogradskoj Kalenić pijaci, koje je umetnica pretvorila u materijalizovani resurs za kreativna istraživanja. Rezultat su značenjski višeslojno promišljena umetnička dela koja čine ovu izložbu.

Ovakvim konceptom i umetničkim kvalitetom postavka "Crno sunce" se izdvojila u godišnjem repertoaru Galerije Kolarčeve zadužbine.

image