Kultura

Međunarodni dan muzeja u Galeriji Matice Srpske: Potraga za slikama uz pomoć baterijskih lampi

Na programu je i dramska radionica za tinejdžere, kao i porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura "Na talasima umetnosti"
Međunarodni dan muzeja u Galeriji Matice Srpske: Potraga za slikama uz pomoć baterijskih lampi© Katarina Drajic/ATAImages

Galerija Matice srpske (GMS) najavila je danas besplatan program kojim će 18. maja proslaviti Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja. 

"Ovogodišnja tema 'Muzeji za obrazovanje i istraživanje' naglašava upravo značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih institucija koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumevanje", istaknuto je u saopštenju.

Kako je najavljeno, od 11 u Kreativnoj radionici "Noć u muzeju" deca će se sa muzejskim edukatorima prošetati mračim prostorom Galerije i uz pomoć baterijskih lampi tražiti slike, a u 13 č je promocija knjige "Dvadeset godina odrastanja uz umetnost".

Na programu od 16 je dramska radionica za tinejdžere sa Centrom za pozorišna istraživanja, a u 17 je porodična avantura i kreativna radionica u Parku skulptura "Na talasima umetnosti".

Kako je najavljeno, u 18 č je "Otvoreni konzervatorski atelje", u kome će posetioci imati priliku da zavire u njihov konzervatorski atelje, dok im se od 19 pruža prilika da zavire u svečane salone galerije, koji nose imena po Teodoru Pavloviću, sekretaru Matice srpske (1837–1854) i Leposavi Šelmić, upravnici GMS (1988–2002), a često nisu otvoreni za javnost.

"Izložba 'Inspirisani Francuskom' (20 č) pokazuje nam na koji način su srpski umetnici doživeli Francusku. Kao nezaobilazan deo tzv. 'radosti života' jeste bilo i ostalo vino, a posebno šampanjac, u kojem uživaju i dan danas svi posetioci ove zemlje", navedeno je u saopštenju.

Iz Galerije Matice Srpske su najavili za 22 č program "Bijonse u Luvru. Umetnost, moć i identitet".

image