Kultura

Selaković: Ako mi ne čuvamo srpsku ćirilicu, niko drugi neće

Manifestacija posvećena srpskom pismu ukazuje na to da je ćirilica ugrožena i da za nju nisu baš najbolji i najsjajniji dani, opomenuo je ministar kulture
Selaković: Ako mi ne čuvamo srpsku ćirilicu, niko drugi neće© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/ nr

Ćirilica, uz srpski jezik, jedna je od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića, izjavio je ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković otvarajući manifestaciju "Ćirilična baština" u Bajinoj Bašti koja će trajati do 26. maja.

"Posle vremena ozbiljne i dobre ekonomske obnove Srbije, sledi nam sve više vreme naše duhovne obnove, a jedan od prvih i najvažnijih zadataka jeste da na srpskom kulturnom prostoru čuvamo i negujemo naš prelepi srpski jezik i našu savršenu, najlepšu i najbolju ćirilicu", rekao je Selaković.

Dodao je da "ako mi Srbi srpsku ćirilicu ne čuvamo, ne negujemo i njome ne pišemo, niko to neće činiti", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Selaković je rekao da manifestacija posvećena ćirilici ukazuje na to da je ćirilica ugrožena i da za nju nisu baš najbolji i najsjajniji dani.

"U vremenu posustajanja i dekadencije duhovne, kulturne, sveopšte društvene koja nas je zahvatila pre nekoliko decenija, postoji nešto lepo, svetlo i dobro, a to je činjenica da se neko protiv toga pobunio, da je neko podigao glas za spas jednog obeležja srpskog nacionalnog bića, kulture, umetnosti, sveukupnog istorijskog stvaralaštva našeg srpskog naroda", naglasio je Selaković.

Podsetio je da su pobunu poveli upravo u Bajinoj Bašti donoseći Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice, a potom organizacijom manifestacije "Ćirilična baština" i sprovođenjem niza aktivnosti koje su vezane za zaštitu, negovanje i promociju ćirilice.

Govoreći o počecima opismenjavanja srpskog naroda, ministar je rekao da je taj početak pismenosti naših predaka vezan za ćiriličko pismo, kao i naša nacionalna emancipacija i naše upisivanje među narode sveta, te upozorio da ako nestane ćirilice u svakodnevnom životu, izgubićemo kulturološku i istorijsku vezu s precima.

image