Srbija i Balkan

Otpor Srba sa severa KiM ne prestaje: Osvanula ćirilica na putokazima, nalepnice brzo uklonjene

Na dvojezičnim putokazima, na nekoliko mesta u srpskim opštinama umesto naziva na albanskom, sinoć su se pojavile nalepnice sa nazivima ovih naselja na ćirilici
Otpor Srba sa severa KiM ne prestaje: Osvanula ćirilica na putokazima, nalepnice brzo uklonjenewww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com/Walter Bibikow / DanitaDelimont.

Na nekoliko saobraćajnih znakova na severu KiM, nazivi opština i naselja na albanskom jeziku sinoć su prelepljeni nalepnicama sa nazivima ispisanim ćirilicom koji su ovog jutra ponovo bile uklonjene.

Na dvojezičnim putokazima, na nekoliko mesta, koji pokazuju pravac ka Zvečanu i Banjskoj, ali i na znakovima na ulasku i izlasku iz Leposavića, Slatine, Rudara, Grabovca i Kajkova, umesto naziva na albanskom, sinoć su se, pored srpske latinice, pojavile nalepnice sa nazivima ovih naselja na ćirilici.

Međutim, nalepnice na putokazima na magistrali od Zvečana ka Jarinju, tokom jutra su uklonjene pa su sada na ovim saobraćajnim znacima samo oznake na albanskom jeziku i na latinici.

Pretpostavlja se da su nalepnice jutros, uz asistenciju policije uklonili radnici koji su zaduženi za održavanje ovih puteva.

"Od Kajkova, preko Leposavića do Sočanice sa putokaza su uklonjene nalepnice sa nazivima mesta na ćirilici koje je neko noćas postavio pa su sada sela i naselja na magistrali oko Leposavića označeni samo na albanskom jeziku i na latinici", kaže naš sagovornik iz Leposavića koji je jutros oko 10 časova prošao magistralom od Jarinja prema Zvečanu.

Pre par nedelja sa puteva na severu Kosova uklonjeni su svi putokazi kojima su naselja sa srpskom većinom bila označena na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom, a postavljeni su putokazi na albanskom jeziku i na latinici.

Taj potez prištinske vlasti izazvao je veliko nezadovoljstvo i ogorčenje među Srbima na severu KiM a narednih noći nekoliko putokaza na albanskom jeziku prefarbano je crnom bojom.

Posle toga, policija tzv. Kosova je objavila da je u Leposaviću uhapšeno nekoliko osoba i da su podnete prekršajne prijave zbog oštećenja saobraćajnih znakova.

image