Magazin

Ćirilica je u modi: Zbog čega su ruski dizajneri sve traženiji i popularniji

Kada se nedavno reper Kanje Vest pojavio u javnosti sa majicom sa ćiriličnim natpisom ovo je izazvalo velike reakcije u modnom svetu i izazvalo pažnju svetskih medija. Saradnja velikih svetskih zvezda ponovo je vinula u nebesa prepoznatljivi ruski stil. Na tradicionalne motive i natpise na ćiriličnom pismu nisu ostali imuni ni Džastin i Hajli Biber, kao ni drugi svetski influenseri. Zbog čega je to tako? Koju poruku nose kreacije ruskih modnih znalaca i šta ovi autentični komadi zapravo pružaju?
Ćirilica je u modi: Zbog čega su ruski dizajneri sve traženiji i popularniji© РИА Новости / Антон Денисов

Ruski modni brendovi su u poslednjih godinu dana doživeli potpuni procvat, a sve više domaćih kreatora sada lansira svoje kolekcije na svetskom tržištu. Kokošnici, garderoba ispisana ćiriličnim pismom, dizajnerski komadi ukrašeni hohlomom i drugim tradicionalnim motivima su sve popularniji među mladim stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Francuske, Izraela i drugih zemalja. Ko u ruskoj modnoj industriji diktira trendove, a ko zaslužan za širenje slovenskog "vajba" širom sveta istražio je ruski portal Izvestija.

Ćirilica je u trendu

Poruke na odevnim komadima ispisane ćiriličnim pismom postale su u trendu još 2017. godine, kada je ruski kreator Goša Rubčinski zakoračio na svetsku modnu scenu. Još tada su se njegove kreacije dopale popularnom pevaču Džastinu Biberu i njegovoj supruzi Hajli Biber - oboje su u javnosti uslikani u garderobi na kojoj su na ruskom jeziku ispisane reči "Svitanje" i "Rusija". Od tada, trend je imao svoje uspone i padove. Međutim, svoju poziciju u vrhu svetske modne industrije Goša je učvrstio dodatno prošle godine, kada je postao glavni dizajner brenda Yeezy iza kog stoji Kanje Vest. I tako je ruski stil ponovo doživeo procvat i postao rado viđen, i još radije nošen.

Rodoljublje kao glavni pokretač

Goša Rubčinski nije jedini ruski dizajner koji se vinuo u sam vrh svetske modne scene. Ništa manje uspešan nije ni Anton Lisin, čiji su dizajenerski komadi takođe prepoznatljivi po ćiriličnim natpisima. "U osnovi kreacija je ljubav prema Otadžbini, lični odnos prema Rusiji, ruskoj kulturi i religiji", objasnio je Lisin u intervjuu za portal Izvestija. Kreatorka popularnih kokošnikov, Anastasija Maljučkova, je kroz svoju dizajnersku kolekciju želela da idejama rođenim pre više stoleća podari drugi život. Za nju je sinergija tradicionalnih motiva i savremenog konteksta način da svoju zemlju predstavi na najbolji mogući način.

Šta ruski stil daje ljubiteljima mode

Tradicionalni ruski stil u kombinaciji sa savremenim krojevima ljubiteljima mode pruža potpuno drugačiji doživljaj, budući da jedinstveni komadi nose sa sobom ne samo jasnu poruku da su smeli i neustrašivi, već i da su spremni da izađu iz okvira i isprobaju nešto novo. Jarke boje, ručno rađeni motivi iz ruskih narodnih bajki i upečatljivi dezeni su estetika koja svetskoj modnoj sceni ponekad nedostaje. Upravo je to razlog zbog kog su ruski dizajneri sve traženiji i popularniji - oni daju ljubiteljima mode ono što im na svetskoj sceni toliko nedostaje.

image