Srbija i Balkan

Majkl Davenport: OEBS podržava zamenu ćiriličnih tabli na severu Kosova

Pre zamene tabli treba da se obave konsultacije s kancelarijom poverenika Aljbina Kurtija, poručio je šef OEBS-a
Majkl Davenport: OEBS podržava zamenu ćiriličnih tabli na severu KosovaGetty © Anadolu / Contributor

Britanski diplomata Majkl Davenport, šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji, saopštio je da ta misija podržava Aljbina Kurtija i njegovog poverenika za jezike u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti sa zakonima, ističuću da je zamena tabli na severu KiM, na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima, trebalo da usledi nakon konsultacija.

"OEBS podržava Poverenika za jezike u kancelariji premijera u utvrđivanju poštovanja jezičke usklađenosti prema važecćim zakonima. Koraci za zamenu tabli na kojima su nazivi mesta na službenim jezicima trebalo bi da uslede nakon konsultacija sa njegovom kancelarijom", naveo je Davenport na Iksu.

Uz asistenciju takozvane kosovske policije, radnici koje je angažovalo prištinsko ministarstvo infrastrukture u četvrtak su uklanjali table na ćirilici i postavili nove – na albanskom i srpskom jeziku na latinici.

Na tablama sa dvojezičnim nazivima srpskih mesta na severu KiM u noći između četvrtka i petka crnim i crvenim sprejom prefarbani su nazivi na albanskom i ostali samo oni na srpskom.

image