Srbija i Balkan

Još jedan udar na Srbe na KiM: Kurtijeva policija sklanja table na ćirilici

Do sada su nazivi naselja bili ispisani ćiriličnim pismom, a sada se postavljaju novi znakovi
Još jedan udar na Srbe na KiM: Kurtijeva policija sklanja table na ćiriliciGetty © Sasa Djordjevic/Anadolu Agency

Uz asistenciju Kosovske policije, radnici koje je angažovalo Ministarstvo infrastrukture danas su krenuli da uklanjaju table na ćirilici i da postavljaju nove - na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici.

Do sada su nazivi naselja bili ispisani na ćirilici, a sada se na njihovom mestu postavljaju nove table, prenosi "Kosovo onlajn".

Pripadnici Kosovske policije nalaze se uz radnike koji se kreću iz pravca Rudara ka Jarinju.

Radnici skidaju table sa imenima mesta na kojima su do sada imena mesta bila ispisana ćirilicom, a potom i latinicom na srpskom jeziku, i na njihovo mesto postavljaju nove gde je naziv mesta prvo ispisan na albanskom, a potom na srpskom, ali na latinici.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti danas bi trebalo da se susretne sa specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom. Eskobar je danas posetio i manastir Visoki Dečani.

Petković i Srpska lista oštro osudili uklanjanje ćiriličnih tabli

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je povodom uklanjanja tabli sa nazivima mesta na severu Kosova ispisanim ćiriličnim pismom da se Kurti može obračunavati sa ćirilicom, ali da ne može da prekine neraskidivu vezu srpskog naroda sa njihovom državom Srbijom.

Petković je na društvenoj mreži Iks, aludirajući na Aljbina Kurtija, naveo da onaj ko zna samo za nasilje, nikada neće znati šta je miran suživot.

"Može Kurti da se obračunava s ćiriličkim saobraćajnim znakovima, ali ne može da prekine neraskidivu vezu srpskog naroda sa njihovom državom Srbijom! Onaj koji zna samo za nasilje, nikad neće znati šta je miran suživot. Preživela je srpska ćirilica vekove, preživeće i malog tiranina", naveo je Petković.

Srpska lista pozvala je međunarodne predstavnike da javno osude uklanjanje tabli, ističući da na taj način Aljbin Kurti krši prava srpskog naroda na jezik i pismo i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad.

"Iako čak i najviši pravni akti Prištine garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja. Sila ima primat nad pravom u tom 'najdemokratskijem društvu' kako on voli da kaže", naglašeno je u saopštenju.

Kako dodaju, Kurti ne shvata da je "zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega".

"Ovaj ogoljeni nacionalista i Srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima", dodaje se.

image