Svet

Izveštaj: Sloboda medija u EU konstantno opada

Mreža za medijske slobode je u mnogim državama članicama dokumentovala slučajeve pretnji, zastrašivanja, kontrole ili nasilja nad novinarima, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama
Izveštaj: Sloboda medija u EU konstantno opadaGetty © Rasid Necati Aslim/Anadolu

Sloboda medija je u opadanju širom EU, a u nekoliko zemalja je "opasno blizu tačke preloma", saopštila je mreža za građanske slobode "Libertis", dokumentujući slučajeve pretnje novinarima, prenosi britanski "Gardijan".

Unija za građanske slobode za Evropu "Libertis", sa sedištem u Berlinu, u godišnjem izveštaju o slobodi medija navodi da su ovi alarmantni trendovi nastavljeni i u 2023. godini.

"Sloboda medija je u stalnom opadanju širom EU, a to je rezultat zanemarivanja ovog problema od strane nacionalnih vlada", rekla je viša službenica "Libertisa" Iv Sajmon.

Kako navodi "Libertis", evropski mediji su i dalje obeleženi velikom koncentracijom vlasništva.

"Libertis" je u nekoliko država članica dokumentovao mnoge slučajeve pretnji, zastrašivanja, kontrole ili nasilja nad novinarima, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama.

"Libertis" je preporučio Evropskoj komisiji da pažljivo prati sprovođenje novog evropskog zakona o slobodi medija, za koji je Sajmonova tvrdi da, uprkos kompromisima, predstavlja pravni osnov za poboljšanje slobode medija.

"Ovaj zakon dopušta da se razni slučajevi iznose pred evropski sud", dodala je.

Novinari u raznim zemljama, uključujući Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Grčku i Italiju, suočili su se tokom 2023. godine sa fizičkim napadima, navodi se u izveštaju, a u Mađarskoj i Slovačkoj novinari su bili izloženi zlostavljanju.

U Rumuniji i Švedskoj policija nije uspela da na adekvatan način istraži napade na novinare, navodi se u izveštaju, dok su u Francuskoj i Bugarskoj policajci napadali novinare.

U Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji i Švedskoj bilo je i slučajeva fizičkog zlostavljanja novinara, dok su novinari u Nemačkoj, Grčkoj, Holandiji i Poljskoj bili pod nadzorom špijunskih softvera.

image