Svet

Netanjahu moli Bajdena da ga spasi od Haškog tribunala

Izraelski vrh brine da se MKS priprema da izda naloge za hapšenje Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga Herzija Halevija
Netanjahu moli Bajdena da ga spasi od Haškog tribunala© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je od američkog predsednika Džozefa Bajdena da pomogne da se Međunarodni krivični sud spreči da, zbog rata u Gazi, izda naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika.

Izraelski vrh, kako piše "Aksios", sve više brine da se MKS, koji istražuje moguće ratne zločine izraelskih snaga i palestinskih militanata koji datiraju iz rata Izrael-Hamas 2014. godine, priprema da izda naloge za hapšenje Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga Herzija Halevija.

A, u trenutku dok Amerika sponzoriše rezoluciju o Srebrenici, u kome Srbiju, 29 godina kasnije pokušavaju da optuže za navodni genocid, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće praktično potvrđuje da će Amerika učiniti sve da Izrael izbegne odgovornost.

"Kao što smo javno rekli mnogo puta, MKS nema nadležnost u ovoj situaciji i mi ne podržavamo njegovu istragu", rekao je portparol za "Aksios".

Ironično, SAD je jedna od država koja pokušava da ubedi svet kako MKS itekako ima nadležnost da izdaje nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, pod optužbama da je, navodno, umešan u otmicu ukrajinske dece.

Američki zvaničnici navode da nemaju jasne indikaciju da li će MKS izdati naloge za hapšenje, ali ističu kako je tužilaštvo pod pritiskom nevladinih organizacija i nekoliko država članica MKS da to učine.

"Pod mojim vođstvom, Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu", rekao je Netanjahu.

To bi, kaže, postavilo "opasan presedan koji preti vojnicima i zvaničnicima svih demokratija koje se bore protiv divljeg terorizma i bezobzirne agresije".

Taj presedan, načinjen je, međutim, već više puta u slučaju Srbije, kada je sud u Hagu progonio srpski vojni vrh zbog legitimne odbrane sopstvenog naroda. I kad je, po pravilu oslobađao sve one koji su tvrdili kako su samo "Srbi krivi".

image