Rusija

MKS bi već ove nedelje mogao da izda naloge za hapšenje Netanjahua

Izrael je veoma zabrinut i pokušava da spreči izdavanja naloga diplomatskim kanalima, prenosi En-Bi-Si njuz
MKS bi već ove nedelje mogao da izda naloge za hapšenje Netanjahua© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Međunarodni krivični sud (MKS) mogao bi da izda naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i visokih vojnih zvaničnika zbog sukoba u Pojasu Gaze.

Naredba bi mogla da bude izdata već ove nedelje, prenosi američki televizijski kanal En-Bi-Si njuz, pozivajući se na izvore.

Izrael je veoma zabrinut zbog te mogućnosti i pokušava da spreči izdavanja naloga diplomatskim kanalima, ukazali su sagovornici.

Pritom i "Njujork tajms" je juče, pozivajući se na izraelske i strane zvaničnike, izvestio da u Tel Avivu sve više veruju da se MKS sprema da izda naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika zbog optužbi da je Izrael počinio ratne zločine protiv Palestinaca u Pojasu Gaze.

Komentarišući ovu informaciju, Netanijahu je rekao da neće dozvoliti bilo kakve pokušaje MKS-a da "potkopa neotuđivo pravo Izraela na samoodbranu". On je istakao da nalog za hapšenje neće uticati na vojnu operaciju zemlje Gazi, ali će postaviti "opasan presedan".

Izrael ne priznaje MKS, ali su Palestinci pristupili toj organizaciji 2015. Ako se raspišu poternice protiv Netanjahua i drugih izraelskih zvaničnika, 124 države članice MKS-a bile bi u obavezi da ih uhapse ako stupe na njihovo tlo.

image