Svet

Netanjahu o mogućem nalogu MKS za hapšenje: Ma važi, ne priznajemo vas i u Gazi samo se branimo

Izrael nikada neće prihvatiti pokušaje da se potkopa njegovo pravo na samoodbranu, rekao je premijer
Netanjahu o mogućem nalogu MKS za hapšenje: Ma važi, ne priznajemo vas i u Gazi samo se branimoGetty © Alexi J. Rosenfeld / Stringer

Nalozi za hapšenje ili bilo koji drugi koraci koje preduzme Međunarodni krivični sud (MKS) protiv izraelskih zvaničnika neće uticati na vojnu operaciju zemlje Gazi, ali će postaviti "opasan presedan", upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Ranije ove nedelje, britanski novinar Daglas Marej objavio je članak u "Njujork postu" u kojem tvrdi da MKS, koji istražuje Hamasov upad u Izrael 7. oktobra i odgovor jevrejske države na njega, planira da podigne pojedinačne optužnice za ratne zločine protiv Netanjahua, ministra odbrane Joava Galana i jednog od najviših vojnih komandanata zemlje, najverovatnije načelnika Generalštaba.

Netanjahu je poručio da sve dok je on na vlasti, "Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu".

"Pretnja da će se goniti vojnici i zvaničnici jedine bliskoistočne demokratije i jedine jevrejske države na svetu je nečuvena. Nećemo to prihvatiti", dodao je.

Izraelska vojna operacija u Gazi je "pravedan rat protiv genocidnih terorista", koji će se nastaviti sve dok se ne postigne pobeda, insistirao je premijer.

"Iako MKS neće uticati na akcije Izraela, on bi postavio opasan presedan koji preti vojnicima i zvaničnicima svih demokratija koje se bore protiv divljeg terorizma i bezobzirne agresije", upozorio je on.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, u izraelskoj ofanzivi na palestinsku enklavu do sada je poginulo 34.388 ljudi, a 77.437 je ranjeno. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na upad palestinske oružane grupe Hamas u Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci.

MKS je još 2021. pokrenuo istragu o navodnim ratnim zločinima izraelske vojske i palestinskih oružanih grupa na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi. Istraga pokriva događaje od 2014. Haški sud insistira da su u njihovoj nadležnosti i zločini počinjeni posle 7. oktobra.

Izraelski "Kanal 12" izvestio je prošle nedelje da je Netanjahuova vlada znala za moguće naloge MKS-a čak i pre Marejevog članka i održala je "hitnu raspravu" o tom pitanju u kabinetu premijera u kojoj je učestvovalo nekoliko ministara i pravnih stručnjaka.

Izrael ne priznaje MKS, ali su Palestinci pristupili toj organizaciji 2015. Ako se raspišu poternice protiv Netanjahua i drugih izraelskih zvaničnika, 124 države članice MKS-a bile bi u obavezi da ih uhapse ako stupe na njihovo tlo.

image