Svet

Izrael odbio poziv SAD da se istraže masovne grobnice u Gazi: Zašto? Nismo mi krivi

Optužbe protiv izraelskih trupa su "lažne vesti", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga
Izrael odbio poziv SAD da se istraže masovne grobnice u Gazi: Zašto? Nismo mi kriviGetty © Anadolu / Contributor

Tel Aviv neće sprovoditi dalje istrage masovnih grobnica pronađenih u bolnicama u Gazi, jer je već istražio tu stvar i utvrdio da njegovi vojnici nisu počinili ništa loše, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za "Politiko".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington želi da se slučaj masovnih grobnica "temeljno i transparentno istraži".

Zvaničnici u Gazi su rekli da su 392 tela muškaraca, žena i dece, sa tragovima mučenja i pogubljenja, do sada pronađena u improvizovanim grobnicama u dve bolnice u koje je izraelska vojska ranije upala.

Portparol IDF-a Nadav Šošani rekao je za "Politiko" da su izveštaji o izraelskim trupama koje imaju bilo kakve veze sa grobnicama "lažne vesti".

Na pitanje da li to znači da Izrael neće istražiti stvar, on je odgovorio: "Šta da istraži?" "Dali smo odgovore. Ne sahranjujemo ljude u masovne grobnice. Mi to ne radimo", rekao je portparol, ne precizirajući kome su ti odgovori dati.

Izrael je ranije saopštio da su njegove snage morale da se bore unutar bolnica Naser i El Šifa jer su ih militanti Hamasa koristili kao svoje baze – tvrdnju koju su i palestinska oružana grupa i medicinari demantovali. Prema IDF-u, njihove trupe su ubile oko 200 militanata u El Šifi, a da nisu povredile civile.

Salivanov poziv na istragu masovnih grobnica stigao je istog dana kada je američki predsednik Džozef Bajden potpisao paket pomoći u inostranstvu od 95 milijardi dolara, koji je uključivao 26,4 milijarde dolara vojne pomoći Izraelu.

Broj poginulih u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenoj ofanzivi u Pojasu Gaze u proteklih šest meseci dostigao je 34.356, a ranjeno je 77.368, saopštilo je ministarstvo zdravlja palestinske enklave. Kampanja je pokrenuta kao odgovor na upad militanata Hamasa u Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner