Kultura

Beogradska filharmonija najavila novu sezonu

Iz BF najavljuju tri spektakla, uključujući i koncertnu verziju "Tristana i Izolde" koja će trajati četiri i po sata
Beogradska filharmonija najavila novu sezonu© M.M./ATAImages

Beogradska fiharmonija je danas najavila novu sezonu pod sloganom "Do poslednjeg takta" u susretu sa novinarima u sali Beogradske filharmonije. Šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc je izrazio zadovoljstvo poslom koji su uradili članovi tima koji su radili na projektu.

"Fokus je na muzici i probi, imam neverovatnu energiju što nastupam sa vama. Ovo je najveći i najizazovniji projekat i jako mu se radujem. Biće tri spektakla, među kojima je i koncertna verzija "Tristana i Izolde" koja će biti veliki izazov i trajaće četiri i po sata. Biće interesantno za kulturni život u Beogradu", rekao je Felc i dodao da je pripremljena lista solista internacionalna i na svetskom nivou.

Autorke monografije Asja Radonjić i Danica Maksimović istakle su da je ovo jedna od najuspešnijih sezona.

"Možemo da se pohvalimo sa velikim imenima klasične muzike koji se mogu čuti i videti na svim evropskim i svetskim scenama. Neke od njih su Ksenija Sidorova, harmonika, Nikola Luganski, pijanista, dirigenti Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic... Imamo pijanistu Mihaila Pletnjova, legendu violinistu Gidona Kremera", rekla je Radonjić i dodala da će se na sceni pridružiti i domaće zvezde klasične muzike, pijanistkinja Jasminka Stančul i violinista Robert Lakatoš.

"Filharmonija će prvi put svirati koncert za saksofon i orkestar srpskog kompozitora Petra Stojanovića koji je prvi deo svoje karijere imao u Beču", rekla je Maksimović i najavila i orkestarsko delo Milice Đorđević koje je premijerno izvela Berlinska filharmonija.

Između ostalih, najavljena je i koncertna Mocart žurka pod nazivom "Amadeus, Amadeus", koja će trajati pet sati, prenosi Tanjug.

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog i Feliksa Mildenbergera.

Nova sezona "Do poslednjeg takta" obuhvatiće 25 koncerata i održaće se od 27.septembra 2024. do 6. juna 2025. godine.

image