Kultura

Kurti sa Orhanom Pamukom: Desilo se nešto neverovatno

"Možda smo uspeli da napišemo uvod u poglavlje našeg budućeg prijateljstva", napisao je lažni premijer takozvane države o susretu s nobelovcem Pamukom
Kurti sa Orhanom Pamukom: Desilo se nešto neverovatnoGetty © Photo by Erhan Demirtas/NurPhoto via Getty Images

Dok boravi u Turskoj na prvom ekonomskom forumu "Kosova" i Turske, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti provocira Beograd izjavama da "Srbija" negira ratne zločine počinjene tokom rata 1999. godine, kao i nezavisnost svoje južne pokrajine, ali ima vremena i za "kulturno uzdizanje".

Naime, kako je rekao, u Turskoj mu se desilo nešto "neverovatno", nešto u šta nije mogao da poveruje – da ga je pozvao na večeru pisac i nobelovac Orhan Pamuk.

Susret je opisao kao "čast koju ne može da objasni" i "zadovoljstvo koje ne može da opiše".

"Kako se veče bližilo, minuti su mi se činili dugi kao sati, dok su tri i po sata s njim proletela u trenu. Teme razgovora menjale češće nego jela na stolu", napisao je Kurti na Fejsbuku.

"Možda smo uspeli da napišemo uvod u poglavlje našeg budućeg prijateljstva", istakao je literarno nadahnut prištinski premijer.

Prema njegovim rečima, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. je spontano ljubazan, zapanjujuće koncentrisan, a uz to je zainteresovan za "Kosovo", Albance i Balkan.

image