Kultura

Kolumnistkinji RT Balkan književna nagrada "Grigorije Božović"

Književna nagrada koju dodeljuje Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku pripala je Sanji Domazet za knjigu putopisnih tekstova "Apsint sa Lotrekom"
Kolumnistkinji RT Balkan književna nagrada "Grigorije Božović"© РТ Балкан

Književna nagrada "Grigorije Božović", koju dodeljuje Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, pripala je Sanji Domazet za uverljiv stvaralački dijalog između različitih epoha, sudbina i ljudi u knjizi putopisnih tekstova "Apsint sa Lotrekom".

U užem izboru za nagradu su bile i putopisna knjiga Branka Anđića "Na mapi utopije" i knjiga pripovedaka Vladana Živaljevića "Mrtva straža".

Povodom deset godina nagrade, žiri je odlučio da Bojanu Jovanoviću dodeli specijalnu povelju "Grigorije Božović" za izuzetnu sintezu u izučavanju i tumačenju srpske kulture ostvarenu u monografiji "Srpsko kulturno blago".

U obrazloženju žirija koji su činili Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov piše da će od prvih tekstova u knjizi 'Apsint sa Lotreko' čitalac moći da zapazi kako Sanja Domazet piše sasvim posebnu vrstu putopisnih tekstova. Navodi se da po njihovom tematskom usmerenju i kompozitnom sadržaju, kao i po strukturnom uređenju, biva jasno da je reč o hibridno zasnovanim tekstovima kojima bi naziv putopisni esej bio najprikladniji.

"U njegov sastav ušli su opisi različitih, a srodnih, predmeta i tipova sudbina. Njihovi izabrani junaci su stvaraoci: pisci, slikari, kompozitori, naučnici, sagledani iz dvostruke perspektive. Jednu podrazumeva hod po vremenskoj osi u kontaktu sa knjigama i artefaktima, a drugu neposredno iskustvo boravka u prostorima njihovih života: kućama, ateljeima, stvaralačkim radionicama. Na taj način se tekstovi u ovoj knjizi uspostavljaju kao višestruko autorsko svedočanstvo i trag postojanja i trajanja. Ali i kao svojevrstan stvaralački most između vremena prošlog i neposrednije savremenosti u kojoj autorka pohodi i sledi njihove tragove u životu, vremenu i istoriji i prepoznaje, prisvaja i predstavlja njihove zanose i iskušenja, nadanja i stradanja. Njihovu životnu dramu, egzistencijalnu punoću, snagu i napor stvaranja", stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Sanji Domazet će biti uručena na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku 11. juna u 13 časova.

image