Kultura

Počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma RT "Vreme naših heroja": 13 filmova o učesnicima SVO

Od 28. do 30. juna u okviru izložbe "Rusija" u kompleksu VDNH u Moskvi održaće se festival dokumentarnog filma "RT.Dok: Vreme naših heroja" u okviru kog će biti projektovani filmovi o "onima koji brane Rusiju, vole svoju otadžbinu i spremni su da joj služe do samog kraja"
Počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma RT "Vreme naših heroja": 13 filmova o učesnicima SVO© РТ

Međunarodni festival dokumentarnog filma "RT.Dok: Vreme naših heroja", posvećen junacima Specijalne vojne operacije, biće održan od 28. do 30. juna u okviru izložbe "Rusija" u kompleksu VDNH u Moskvi.

Festival je posvećen ljudima koji sami sebe ne smatraju herojima, onima koji jednostavno vole svoju otadžbinu i spremni su da joj služe do samog kraja – onima koji brane Rusiju, istinu i ruski svet, objasnila je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan.

Program festivala uključuje 13 filmova o herojima Specijalne vojne operacije – vojnicima i vojnim lekarima, dobrovoljcima sa fronta i pozadine, vojnim dopisnicima i svima koji brane otadžbinu.

RT je pokrenuo Prvi međunarodni festival dokumentarnog filma "RT.Dok: Vreme naših heroja" u februaru 2023. godine u Moskvi. A nakon premijere, festival je održan i u drugim gradovima Rusije: Krasnodaru, Kazanju, Sankt Peterburgu, Irkutsku, Kursku i Volgogradu.

Festival je posetio i Donbas – filmovi su se gledali na prvoj liniji fronta u jedinicama Oružanih snaga Rusije.

Dokumentarne filmove o herojima SVO mogli su da vide i u Argentini, Azerbejdžanu, Abhaziji, Belorusiji, Egiptu, Zambiji, Italiji, Kini, Libanu, Nikaragvi, Pakistanu, Peruu, Tadžikistanu, Turskoj, Južnoj Osetiji i Mongoliji, zahvaljujući podršci "Rossotrudničestva".

image