Rusija

Margarita Simonjan: Rad RT u Bosni i Hercegovini smeta američkim medijima

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" prokomentarisala je izjavu generalne sekretarke Udruženja novinara BiH Borke Rudić za "Glas Amerike"
Margarita Simonjan: Rad RT u Bosni i Hercegovini smeta američkim medijimaGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Izgleda da odluka da RT počne sa radom u Bosni i Hercegovini smeta nekima, ukazala je glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan, podsetivši na reči generalne sekretarke Udruženja novinara BiH Borke Rudić.

Naime, Rudić je ranije rekla da pojavljivanje ruskih medija u BiH predstavlja i politički i novinarski problem, a njene reči je preneo, ni manje ni više nego "Glas Amerike".

Međutim, iako bi dolazak ruskog medija na Balkan, prema mišljenju nekih analitičara, moglo da ugrozi evroatlantske ambicije zemlje i navodno doprinese širenju dezinformacija – RT proširuje svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini, napisala je Margarita Simonjan na Telegramu.

Od sledeće godine će se program ruske televizije RT emitovati na srpskom jeziku i u Republici Srpskoj i celoj BiH, premda je ta televizija već dostupna na engleskom jeziku, potvrdila je ranije glavna urednica RT.

Tačno mesec dana od te objave, američki mediji krenuli su u napad na našu redakciju. 

"Glas Amerike", koji RT optužuje za širenje ruske propagande i uticaja iz Kremlja, objavio je tekst u kome unapred i bez valjanog obrazloženja, takoreći, u vidu lažne vesti, konstatuje "da će dolazak "Raša tudej" u BiH dodatno zakomplikovati situaciju u toj zemlji". 

Međutim, već u drugom pasusu, iz reči bivšeg ambasadora BiH u Rusiji Envera Halilovića, očitava se glavna bojazan SAD: "Dolazak medija koji finansira ruska vlada na teritoriju zemlje prema kojoj je negativno nastrojen, te je protiv NATO alijanse, može unazaditi odnose BiH s njenim međunarodnim partnerima".

Drugim rečima, baš njih briga za stanje u BiH, jer je očigledno da jedino vode računa o širenju NATO-a i interesima međunarodne zajednice.

image