Srbija i Balkan

Radio Slobodna Evropa potkazuje RT Balkan EU: Plasiraju sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici

Prema rečima američkog radija, Srbija je često bila na meti kritika EU jer nije ugasila programe RT-a i Sputnjika, dok BiH mora da se uzdrži od produbljivanja veza s Rusijom, te da zatvori prostor za spoljni uticaj i manipulaciju informacijama
Radio Slobodna Evropa potkazuje RT Balkan EU: Plasiraju sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici© РТ Балкан/Јелена Марковић

Američki Radio Slobodna Evropa (RSE) zabrinut je što je RT, iako pod sankcijama EU od marta 2022, i dalje dostupan u BiHputem određenih kablovskih operatera, a nije propustio ni priliku da podseti na postojanje portala RT Balkan, čiji je osnivač organizacija "TV Novosti", koja stoji iza sistema RT i koju je tadašnji premijer a današnji predsednik Rusije Vladimir Putin stavio na listu strateški značajnih organizacija.

RSE dodaje da se RT Balkan nalazi pod evropskim sankcijama još od juna 2023. godine.

Prema njihovim rečima, Srbija je često bila na meti kritika EU jer nije ugasila programe RT-a i Sputnjika, koji se, kažu, smatraju najjačim propagandnim oružjem Kremlja, kao i zbog otvaranja portala RT Balkan.

"Na RT Balkan, osim dezinformacija o ruskoj invaziji, nisu retki ni sadržaji koji negiraju genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH koji su utvrđeni sudskim presudama", ističe RSE.

A imajući u vidu popularnost Rusije u Srbiji, sasvim je logično, kaže za RSE urednik banjalučkog portala "Buka" Aleksandar Trifunović, otvaranje RT-a u Republici Srpskoj.

On ocenjuje da vlasti u RS "jedva čekaju da se nešto tako otvori" te da ne veruje da će doći do moguće zabrane otvaranja RT-a.

Tragom najave emitovanja RT-a u BiH, RSE zove EU

Što se pak emitovanja RT-a u Bosni i Hercegovini tiče, RSE je kontaktirao s portparolom EU Petrom Stanom, koji je istakao da se BiH "u potpunosti usaglasila sa spoljnom politikom EU, uključujući odluke o restriktivnim merama" te da te mere moraju biti primenjene u celoj zemlji, pa i u Republici Srpskoj.

Stano je naveo da su sankcije ruskom mediju uvedene zbog kršenja Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, te da je "RT deo ruskih instrumenata propagande i dezinformacije, koji prate ilegalni agresorski rat Kremlja protiv Ukrajine".

Takođe, portparol EU podsetio je da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku BiH na evropskom putu naglašeno da ta zemlja mora da zatvori prostor za spoljni uticaj, a da se "dozvoljavanje sankcionisanom propagandnom sredstvu da posluje na njenoj teritoriji direktno suprotstavlja tome i mora biti preokrenuto".

Naime, zabrinutost RSE zbog ruskog medijskog "malignog" uticaja u BiH pojačana je od izjave glavne urednice RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarite Simonjan da će se televizija RT od ove godine emitovati na srpskom jeziku i u Republici Srpskoj, i u celoj BiH.

U odgovoru na upit RSE o osnivanju kanala u Republici Srpskoj, iz pres-službe RT-a poslali su odgovor za koji kažu da dolazi od Margarite Simonjan.

"Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja kada pređete sa strane Zla na stranu Dobra. Ne odgovaramo na upite RSE/RS jer to nije novinarska organizacija nego ispostava CIA", navodi se u odgovoru.

Međutim, da li će "ruska propaganda" promeniti nešto u Srbiji i Republici Srpskoj, za RSE odgovara urednik portala "Buka".

"Ništa taj medij neće preterano promeniti, ruski narativ i ruske verzije rata u Ukrajini, odnosa prema svetu su do te mere utemeljeni u Republici Srpskoj i Srbiji, da im jedan medij tu neće odmoći, naprotiv, on će samo učvrstiti te stavove", zaključio je Trifunović.

image