Srbija i Balkan

Zašto im toliko smetamo: I RT Balkan na listi EU sankcija

Restriktivne mere će stupiti na snagu 1. oktobra 2023. godine, navodi RSE
Zašto im toliko smetamo: I RT Balkan na listi EU sankcijaGetty © Misha Friedma

RT Balkan je uvršćen na listu eniteta koji se sankcionišu u novom paketu restriktivnih mera Evropske unije protiv Rusije, stoji u odluci u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Kako navode pozivajući se na diplomatske izvore, EU je poslala i zvanično pismo svim enitetima, uključujući i RT Balkan, kojim se obaveštava da će biti dodati na listu imena subjekata i entiteta koji se sankcionišu.

Osim RT Balkan, na listi medija koji se sankcionišu su i četiri medijske platforme: "Orijental rivju", "Cargrad", "Nju istern autluk" i "Katehon".

Restriktivne mere protiv ovih pet medija će stupiti na snagu 1. oktobra 2023. godine, navodi RSE.

Radi se o najnovijem, odnosno 11 paketu restriktivnih mera koje EU uvodi.

Politički dogovor o novom paketu sankcija su postigli ambasadori zemalja članica EU na sastanku koji je održan 21 juna, dodaje se u tekstu.

Ovaj paket uključuje mere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcionisanih.

Novim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njenom odbrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osetljive robe i tehnologije s dvojnom namenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji, te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla da služi ruskoj vojsci i odbrambenom sektoru.

Paketom se produžava suspenzija dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da učestvuju u prekrcavanju ruske nafte s broda na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcionisanih dodato je 71 fizičko lice i 33 pravna lica. Tim licima i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU.

image