Kultura

Izložba o Šabanu Bajramoviću u Nju Orleansu: "Od siromaha do kralja romske muzike"

Posetiocima je predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umetnika, izvori inspiracije za više od 700 pesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom
Izložba o Šabanu Bajramoviću u Nju Orleansu: "Od siromaha do kralja romske muzike"© A.K./ATAImages

U Muzeju džeza u Nju Orleansu otvorena je izložba o liku i delu Šabana Bajramovića (1936–2008), romskog umetnika i muzičara iz Srbije, prenosi "Glas Amerike".

Postavku pod nazivom "Od siromaha do kralja romske muzike", koja će biti izložena šest meseci, zajednički su organizovali tamošnji muzej i "Nišvil" muzički festival.

Posetiocima je predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umetnika, izvori inspiracije za više od 700 pesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Izloženi su Bajramovićevi lični predmeti, ploče, posteri s koncerata, dokumentarni film o njegovom životu, kao i njegova originalna statua koju "Nišvil" tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza s drugim pravcima.

"Rođen na ulicama Niša u Srbiji, Šabanovo putovanje od teškoća do međunarodnog priznanja nije ništa drugo do inspirativno. U zatvoru, u mladosti, pronašao je utehu u melodijama džeza, bluza i flamenka, transformišući svoj život snagom muzike", navedeno je u najavi izložbe.

"Doživite dirljive zvuke Šabanovih kultnih pesama, uključujući njegovu čuvenu himnu Đelem, đelem, koja je postala glas romskog naroda širom sveta. Od nastupa za svetske lidere do saradnje s velikanima džeza, njegov uticaj ne poznaje granice", ističe se u najavi Muzeja džeza u Nju Orleansu.

Posetioci mogu da, dok razgledaju izložbu, slušaju nekoliko pesama autora koristeći kju-ar kodove preko mobilnih telefona.

Šaban Bajramović je snimio 20 albuma i skoro 50 singlova.

Glumio je i u filmovima "Nedeljni ručak" Milana Jelića i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Više od dvadeset godina predvodio je sastav "Crna mamba".

Preminuo je 2008. u Nišu u 73. godini.

image