Kultura

Ruska primabalerina Zaharova nastupa na Festivalu Ljubljana, drugim umetnicima odbijena viza

Sada je jasno da je direktor Festivala u Ljubljani tražio način da zaobiđe zabranu ruske kulture kojoj su kumovali i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pod vođstvom ministarke Tanje Fajon
Ruska primabalerina Zaharova nastupa na Festivalu Ljubljana, drugim umetnicima odbijena vizawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Nakon što je Ljubljanski festival prošle nedelje bez razloga otkazao avgustovski nastup ruske primabalerine Svetlane Zaharove i gledaocima čak vratio novac za kupljene karte, pred kamerama se uoči vikenda iznenada pojavio osramoćeni direktor festivala Darko Brlek.

Brlek je saopštio da će primabalerina Svetlana Zaharova ipak nastupiti u Ljubljani u isprva najavljenom pa otkazanom terminu. Ali - ne sa istom predstavom.

Skandal je izbio u javnost pošto je na slovenačkim društvenim mrežama osvanula lavina kritika na račun vođstva Festivala Ljubljana u trenutku kada je otkriveno da se ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova hvališe da je pritiskom na slovenačke državne organe miniralo nastup ruske primabalerine u Sloveniji, te sve zajedno predstavilo kao uspeh ambasade te zemlje u Ljubljani i Ukrajinaca koji žive u Sloveniji.

Direktor ljubljanskog festivala se tada zavio u muk. Sada je jasno da je u međuvremenu tražio način da zaobiđe zabranu ruske kulture kojoj su kumovali i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pod vođstvom ministarke Tanje Fajon iz redova Socijaldemokrata (SD) ali i ministarstva za kulturu ministarke Aste Vrečko, koja je ujedno šefica koalicione stranke Levica.

Slovenački mediji koji su oćutali na sramno otkazan nastup ruske primabalerine sada su se raspisali da je Zaharova već nastupila na festivalu pre četiri godine i impresionirala slovenačku publiku, a da je ovog puta trebalo da se predstavi projektom "Modanse" koji spaja balet i modu.

Taj plan je, međutim, propao, a razlog je otkriven kada su se ambasada Ukrajine u Sloveniji i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pre nedelju dana na svom Fejsbuk profilu zahvalili slovenačkim državnim institucijama što su otkazale "Modanse", rečima: "Hvala našim partnerima što su sprečili širenje ruske takozvane 'velike umetnosti' na svetskim pozornicama i terenima". U ukrajinskoj ambasadi u Ljubljani su ostali nemi za dodatna objašnjenja.

Još prošle sedmice smo želeli da saznamo od rukovodstva Festivala Ljubljana šta se promenilo poslednjih meseci, jer je Zaharova bila deo programa na predstavljanju festivala na konferenciji za novinare u martu ove godine.

Darko Brlek, direktor Ljubljanskog festivala, u međuvremenu je potvrdio da će Svetlana Zaharova ipak nastupiti 20. avgusta u Cankarevom domu. Brlek je u istom dahu priznao da će nastup Zaharove ipak biti "okrnjen", jer je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije bez ikakvog obrazloženja odbilo da izda vize ruskim umetnicima koji su sastavni deo njene predstave "Modanse". Srećom, objasnio je Brlek, Zaharova već ima italijansku vizu, zbog čega više nema prepreka njenom dolasku u Ljubljanu.

Ipak, morala je da se prilagodi "novim okolnostima", pa će gledaoci imati priliku da je vide, ali u "skraćenoj" varijanti.

"Šta je uskraćeno slovenačkim gledaocima, šta su mogli da dožive?" pitaju se ljubljanski mediji. I nude odgovor: "Modanse" je dvodelna predstava koja se sastoji iz baleta i poklona Koko Šanel sa preko 80 kostima".

"Izvešćemo drugu predstavu, svetski gala koncert 'Svetlana Zaharova i prijatelji' sa balerinama i baletanima iz celog sveta", teši domaću publiku Brlek. Nije krio da je za ceo zaplet krivo ministarstvo Tanje Fajon: "Mi smo zamolili za vize za ceo ansambl. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (Slovenije) nije izdalo vize, bez obrazloženja. Što se tiče Zaharove, slovenačka viza joj uopšte nije ni potrebna, nije ni podnela zahtev, ona ima vizu Republike Italije".

Ljubljanski mediji naglašavaju da je Zaharova, primabalerina Boljšoj teatra, članica partije Jedinstvena Rusija koja podržava Vladimira Putina, i da je u Sloveniji već nastupala 2019. godine.

image