Srbija i Balkan

Raskrinkana spletka Slovenije oko nabavke indijskih granata Ukrajini, Ljubljana negira krivicu

Slovenačko Ministarstvo odbrane reagovalo na otkriće Nju Delhija da je Slovenija umešana u zaveru o preprodaji topovskih granata kalibra 155 milimetara režimu u Ukrajini
Raskrinkana spletka Slovenije oko nabavke indijskih granata Ukrajini, Ljubljana negira krivicu© Claudia Beretta\Archivio Claudia Beretta\Mondadori via Getty Images

Klupko je počelo da se odmotava kada su se ukrajinski vojnici u svojim objavama na društvenim mrežama pohvalili da na ruske položaje ispaljuju granate proizvedene u Indiji. Potom su i kredibilni izvori iz Indije potvrdili da je Slovenija kumovala slanju Ukrajini granata kalibra 155 milimetara i druge municije kupljene u Indiji. Nedavno je tu činjenicu komentarisao i nekadašnji američki marinac i inspektor UN za oružje Skot Riter.

Prema navedenim izvorima, Vašington za snabdevanje Ukrajine oružjem sada koristi "neutralne" zemlje poput Indije, a kako bi zameo tragove, s obzirom da Nju Delhi ne želi da kvari svoje dobre odnose sa Moskvom, to oružje liferuje put Kijeva preko posrednika. Tako se u to zamešateljstvo uplela i Slovenija, tvrde indijski izvori.

Nadležni državni organi u Sloveniji, upitani da komentarišu otkriće iz Indije, optužbe negiraju.

"Slovenija od Indije nikada nije kupovala granate 155 mm, niti je učestvovala u transferu ili preprodaji ove vrste municije", glasi zvaničan odgovor slovenačkog Ministarstva odbrane na postavljeno pitanje.

Istraga kako su indijske granate završile u Ukrajini nedavno je podigla veliku prašinu, posebno u indijskim medijima, dok su slovenački mediji aferu sklonili pod tepih.

U Indiji, međutim, ne gledaju blagonaklono na snabdevanje municijom režima Vladimira Zelenskog. Svaka strana sila koja pokuša da pokvari (dobre) odnose Indije i Rusije mora biti kažnjena, upozorio je stručnjak za odbranu Vijainder K. Thakur, veteran indijskog vazduhoplovstva (IAF) i istaknuti vojni kolumnista.

Nameće se pitanje - kako su indijske artiljerijske granate kalibra 155 mm uopšte dospele u Ukrajine?

Takur upire prstom u Sloveniju i tvrdi da je obmanula Nju Delhi tako što je Ukrajini isporučila artiljerijske granate indijske proizvodnje nakon što ih je kupila od te južnoazijske zemlje, ne otkrivajući da je pazar namenjen snagama kijevskog režima.

Prema navodima indijskog izvora kodnog imena "Vojni obaveštajac TC", granate i drugu municiju je od Indije najverovatnije naručila Slovenija, a zatim sve to prosledila Ukrajini, ističe indijski analitičar za međunarodne odnose Vijainder K. Takur.

Objavljene su i fotografije indijskih granata koje su stigle na ukrajinsku stranu fronta.

"Pretpostavljam da su te fotografije namerno procurile u javnost da bi osramotile Indiju. To ne znači da Indiju treba poštedeti zbog njenog površnog odnosa prema kontroli izvoza oružja. Opravdavanje takvih transfera pod izgovorom promovisanja izvoza odbrane jednostavno nije prihvatljivo", upozorio je Takur za indijske medije.

Naglasio je da bi bilo dobro kada bi Indija kategorički negirala bilo kakvu prećutnu umešanost u transfer svoje municije Kijevu i povrh svega izrazila nezadovoljstvo državi (u konkretnom slučaju Sloveniji) koja je "orkestrirala slanje tajne pošiljke" put Ukrajine.

"Uz sve to indijske obaveštajne službe moraju da istraže curenje informacija koje su isplivale u javnost. Ako neka strana sila želi da pokvari odnose Indije i Rusije, treba je krivično goniti zbog kršenja suvereniteta Indije", dodao je bivši pilot.

Slučaj je osetljiv ne samo zbog činjenice da se službena Ljubljana na sve načine upinje da Sloveniju, "svežu" nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN, prikaže kao "neutralnu" na međunarodnom parketu uprkos slovenačkom članstvu u zapadnom vojnom paktu (NATO) koji učestvuje u američkom posredničkom ratu u Ukrajini, nego i zato što je Indija blizak strateški partner Rusije, s obzirom da obe države povezuju bogate istorijske veze.

Nju Delhi je očuvao neutralan stav u pogledu Specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini, što je razbesnelo zapadne zemlje, uključujući SAD. Podsetimo, prošle nedelje se indijski ministar spoljnih poslova S. Džajšankar sastao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom razgovora sa najvišim ruskim rukovodiocima, Džajšankar je Moskvu označio za "proverenog partnera Nju Delhija".

"Rusija je za nas izuzetno cenjen partner. I veoma dokazan partner. To je odnos od kojeg i Indija i Rusija imaju ogromne koristi", rekao je visoki indijski diplomata.

Ne treba zaboraviti ni da tri roda vojske najveće demokratske zemlje na svetu (Indije) – njena vojska, mornarica i vazduhoplovstvo – imaju u svom arsenalu mnoštvo različitih vrsta ruskog naoružanja.

Prema rečima penzionisanog general-majora Šašija Bušana Astana, udeo ruskih vojnih platformi u indijskim oružanim snagama je trenutno oko 45 odsto. Otuda potiče i Takurova zabrinutost zbog zapadnih spletki za unošenje razdora između Nju Delhija i Moskve i želja da budu kažnjeni oni koji stoje iza transfera indijske municije u Ukrajinu.

Nedostatak artiljerijske municije primorao je Kijev i zapadne sponzore ukrajinskog rata da po svetu traže nove izvore za popunu zaliha.

Tako su se, dokazano, na bojnom polju pojavile i indijske granate, zahvaljujući ukrajinskim vojnicima koji su fotografisali granate M1A4 ERFB/BT 155 mm proizvedene u Indiji, čime su nehotice otkrili tajne dobavne kanale kijevskog režima.

Komentatori u Sloveniji ističu da je "malo verovatno da će upotreba tog naoružanja doneti bilo kakvu prednost ukrajinskoj vojsci".

Artiljerijske granate M1A4 indijske proizvodnje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 24 kilometra kada se koriste topovi L39. Pri gađanju iz topova L52 trebalo bi da dosegnu 35 kilometara. Ali pored nedostatka granata, Ukrajina muku muči i zbog sve veće nestašice topova, a pre svega vojnika. Njih ne može tek tako da kupi u inostranstvu preko "posrednika" poput Slovenije, a sada još manje od Indije.

image