Svet

Slovenija tajno poslala najmanje šest vojnih dronova Ukrajini

Ukrajinci su se na društvenim mrežama pohvalili video snimkom u kome su otkrili da "izviđački dron, koji su predali slovenački prijatelji, već ispunjava misiju čišćenja ukrajinske zemlje od ruskih okupatora"
Slovenija tajno poslala najmanje šest vojnih dronova Ukrajini

Slovenija nesebično učestvuje u američkom posredničkom ratu protiv Rusije i tako što u Ukrajinu šalje svoje oružje. Put Kijeva je već poslala topove i oklopnjake za pešadiju, a na zahtev Vašingtona i u dogovoru sa Berlinom i modernizovane tankove M55S koje je "nasledila" od JNA. Sve te isporuke oružja Ukrajini nisu dobro propraćene u slovenačkoj javnosti, o čemu svedoče i istraživanja pulsa javnog mnjenja prema kojima Slovenci, uz Bugare, između 27 nacija Evropske unije spadaju u one koje najmanje podržavaju rat u Ukrajini, izražavajući razumevanje i za razloge ruske posebne vojne operacije.

Zato ne čudi što je poslednju isporuku oružja Kijevu vlada slovenačkog premijera Roberta Goloba sprovela u dubokoj tajnosti, daleko od očiju naroda i medija. Ali nisu računali na bahatost primalaca "donacije", pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji nisu marili za slovenačke deobe zbog kojih vlada u Ljubljani takve akcije sprovodi ispod radara.

Ukratko, Ukrajinci su se na društvenim mrežama pohvalili video snimkom u kome su otkrili da "izviđački dron, koji su nam predali slovenački prijatelji, već ispunjava svoju misiju čišćenja ukrajinske zemlje od ruskih okupatora".

Pride su zahvalni svim "ukrajinskim vojnicima i našim slovenačkim prijateljima".

Vest se brzo proširila slovenačkim društvenim mrežama, pa je jedan od komentatora ukrajinskim "prijateljima" objasnio kako zaista stoje stvari: "Nismo vam mi Slovenci dali dronove, već naša proamerička, pro-NATO i pro-ratna vlast!! Zato recite hvala slovenačkoj vladi, a ne slovenačkom narodu".

Slovenačka vlada i ministarstvo odbrane su se na novinarska pitanja o razlozima, datumu i ceni donacije zavili u muk, ali ipak je procurelo da je u pitanju "poklon od najmanje šest dronova namenjenih odbrani od ruske agresije".

Pre nego što su poslati u Ukrajinu, dronovi tipa "belin" godinama su bili ključni za vazdušna izviđanja slovenačke vojske, saznajemo sa sajta iste; slovenačka vlada ih je kupila od kompanije C-Astral iz Ajdovščine posle 2015. godine. Vrednost jedne letelice varira između 100.000 i 300.000 evra, u zavisnosti od opreme. Ljubljanska komercijalna stanica POPTV javila je na povodom tvitovane video poruke Ukrajinaca da se već pokazalo da su slovenački dronovi od "neprocenjive vrednosti za ukrajinsku vojsku koja ih već neko vreme uspešno koristi uprkos neuspešnim pokušajima ruskih elektronskih ometanja".

Ukrajinski vojnici su svojim slovenačkim sponzorima poručili i da su "impresionirani `belinovim` sposobnostima".

Dron je opremljen naprednim sistemom za prikupljanje podataka koji omogućava precizno mapiranje i prikupljanje informacija u područjima koja su teško dostupna ili opasna za operacije žive sile. Belin ima kameru visoke rezolucije i termalni senzor, zbog čega ga je Slovenija često koristila kao nezaobilazno pomagalo u potrazi za nestalim osobama, ali i za presretanje i lov na "ilegalne migrante" sa Bliskog istoka i afričkog kontinenta, kao i za operacije spasavanja prilikom elementarnih nepogoda, na primer prošlog leta tokom borbe vatrogasaca sa vatrenom stihijom na Krasu, u zaleđu slovenačkog dela Jadrana.

"Belin" pokreće elektromotor i leti brzinom od 30 metara u sekundi, odnosno 108 kilometara na sat. Domet je veći od 40 kilometara. Leti na maksimalnoj visini od 5.000 metara, dugačak je nešto manje od metra, raspon krila je nešto veći od dva metra.

U Sloveniji je njegova namena bila "isključivo izbiđačka", zato nije nosio naoružanje. Ima visok stepen autonomije i može automatski da obavi zadatu misiju. Tu vrstu drona je civilno građanstvo imalo priliku da vidi u Ljubljani na Dan Slovenačke vojske ispred sportske dvorane u Stožicama.

Slovenija je bespilotne letelice poslala u Ukrajinu u strogoj tajnosti, slično kao što je učinila prošlog oktobra sa 28 tenkova M55S i 20 oklopnih vozila "valuk"u aprilu ove godine. Ni to nije sve - Slovenija je pre toga Ukrajini u okviru prve ozbiljne donacije obezbedila 35 oklopnih pešadijskih amfibijskih vozila BVP M80A koji su prethodno godinama skupljali prašinu uskladišteni i čuvani među tenkovima i drugim oklopnim vozilima u kasarni u blizini Pivke.
Slovenačko ministarstvo odbrane (MORS) je i ovaj put odbilo da zvanično komentariše novu donaciju kijevskom režimu jer "ne komentariše vrstu i obim vojne pomoći Republike Slovenije Ukrajini; odluke Vlade Republike Slovenije koje se odnose na ovu vrstu pomoći - nisu javne".

Slovenačka vojska ipak nije ostala sasvim bez dronova - Slovenija je već kupila novu generaciju dronova od istog proizvođača, sada pod nazivom "belin-V". Iz specifikacija tog modela proizilazi da ima mogućnost čak i vertikalnog poletanja – eVTOL, stoga spada u paradni proizvod kompanije C-Astral.

Inače, "belin" pod imenom "bramor C4EIE", koje koriste i Ukrajinci, upotrebljavaju italijanska i kiparska vojska, kao i oružane snage Bangladeša i Kameruna.

Kada se sve sabere, proizilazi da je vojni deo slovenačkih donacija Ukrajini nadmašio civilnu pomoć koja podrazumeva brigu za ukrajinske izbeglice u Sloveniji i pakete raznovrsne pomoći poslate preko humanitarnih organizacija.

Slovenija je za 5.500 registrovanih ukrajinskih izbeglica prošle godine potrošila 17 miliona evra, a ove godine samo do sada isto toliko, stoga će morati da obezbedi dodatnih 22 miliona evra iz državne kase. Manji deo tog iznosa dolazi iz fondova Evropske unije, ali najveći deo stiže iz budžeta – to je novčana pomoć za ishranu i privatni smeštaj, medicinske usluge, troškove zbrinjavanja državljana Ukrajine koji žive u sabirnim centrima namenjenim isključivo ukrajinskim izbeglicama.

Slovenija je do sada doprinela ratu u Ukrajini sa više od 100 miliona evra u pretežno vojnoj pomoći.

image