Svet

"Biznis insajder": Ukrajinska vojska "agresivnim" korišćenjem uništava oružje

Izuzetno intenzivna upotreba oružja, uz tešku dostupnost rezervnih delova, dovela je do toga da se ono koristi van svih pravila o održavanju i zameni
"Biznis insajder": Ukrajinska vojska "agresivnim" korišćenjem uništava oružjeGetty © Photo by Jose Colon/Anadolu via Getty Images

Ukrajinska vojska previše "intenzivno" koristi artiljeriju, što značajno oštećuje oružje, piše "Biznis insajder".

"Mnogo veće probleme od nedostatka granata napravila je agresivna upotreba municije od strane ukrajinske vojske", navodi se u članku, te dodaje da jaka želja ukrajinskih vojnika da što češće pucaju negativno utiče na stanje artiljerijskih sistema koji zahtevaju složeno održavanje.

"Izuzetno intenzivna upotreba ovog oružja, uz tešku dostupnost rezervnih delova, dovela je do toga da se ono koristi van svih pravila o održavanju i zameni", zaključuje se u listu.

I bivši američki obaveštajac Skot Riter je upozorio na to da Oružane snage Ukrajine neadekvatno koriste oružje. Konkretno, "spalile" su cevi topova velikog kalibra M-777.

Oglasio se i šef Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, u intervjuu pariskom listu "Liberasion", gde je priznao da Kijev nema dovoljno granata, te da je situacija na frontu za Oružane snage Ukrajine loša, ipak ne i kritična.

image