Svet

Ekvador: Ne prebacujemo rusko oružje u SAD jer su hteli da ga daju Kijevu

Moskva je treći najvažniji trgovinski partner Ekvadora čije vlasti ne žele da krše međunarodne ugovore, potvrdio je ekvadorski predsednik
Ekvador: Ne prebacujemo rusko oružje u SAD jer su hteli da ga daju Kijevu© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa, File

Ekvador je odbio da pošalje rusko oružje Sjedinjenim Američkim Državama jer su im tamo otvoreno priznali da će to oružje biti korišćeno u sukobu u Ukrajini, rekao je predsednik zemlje Danijel Noboa.

"Na naše iznenađenje, SAD su javno rekle da će ovo oružje biti korišćeno u sukobu u Ukrajini, a mi ne želimo da budemo deo toga", rekao je predsednik Ekvadora za Si-En-En.

Kako je istakao, ranije nije znao o planovima Vašingtona o daljoj sudbini oružja koje bi mu Ekvador ustupio.

Rusija je bila "u pravu" po pitanju vojne opreme, naglasio je Noboa i ponovio da Ekvador neće učestvovati u transferu oružja trećoj strani koje bi potom završilo u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Moskva je treći najvažniji trgovinski partner Ekvadora i tamošnje vlasti ne žele da krše međunarodne ugovore.

Ruski ambasador u Ekvadoru je sredinom januara potvrdio da ta zemlja, s obzirom na neutralni status i članstvo u UN, ne može da bude uvučena u sukob i da ne želi da šalje oružje i municiju u zone sukoba.

Danijel Noboa je početkom januara rekao da će njegova zemlja predati Americi staru rusku i ukrajinsku opremu, uprkos stavu Moskve. Radilo se o razmeni starog oružja za novo iz SAD u vrednosti od 200 miliona dolara. Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je odluka nepromišljena i doneta pod ozbiljnim pritiskom zainteresovanih strana.

image